Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Μέλος του δ.σ. του ECFR η νέα ΥΠΕΞ της Ιταλίας

Μετά από μήνες άσχημων νέων από την Ιταλία, επιτέλους έχουμε κάποια καλά νέα. Η Emma Bonino, μια αφοσιωμένη Ευρωπαία και μια δυναμική παρουσία στην πολιτική της ΕΕ για πολλά χρόνια (καθώς επίσης και μέλος του δ.σ. του ECFR), έχει διοριστεί υπουργός Εξωτερικών της χώρας. Με την πρόοδο για μια νέα κυβέρνηση να γίνεται επιτέλους υπό τον Enrico Letta, φαίνεται ότι η Ιταλία επανέρχεται ως βασικό και αξιόπιστο  μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ιταλία θα επωφεληθεί από την παρουσία μιας γυναίκας με εμπειρία και ενέργεια. Ως πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ευρωβουλευτού και υπουργός Εμπορίου, η γνώση της για το ευρωπαϊκό σύστημα θα είναι μεγάλη βοήθεια για τη χώρα της σε μια περίοδο κρίσης. Αλλά ακόμη πιο σημαντικό, η ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική θα δεχθεί μια ώθηση από το να έχει κάποιον με όραμα, αρχές, και αποφασιστικότητα στο συμβούλιο των Εξωτερικών Υποθέσεων.

Η Emma Bonino εδώ και καιρό πρέσβευε για μια ολοκληρωμένη και εξωστρεφή Ευρώπη που τιμά τις αξίες της και προσπαθεί να τις ενσαρκώσει. Ως τέτοια, υπήρξε συνήγορος της πρότασης της σύνδεσης με την Τουρκία (ήταν μέλος της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Τουρκία), της υποστήριξης της αλλαγής στον αραβικό κόσμο (έχει ζήσει στην Αίγυπτο και έχει συνεργαστεί με την κοινωνία των πολιτών σε ολόκληρη την περιοχή), έχει υποστηρίξει την ανοικοδόμηση μετά από τη σύγκρουση (ίδρυσε την επιτροπή ανθρωπιστικών υποθέσεων), έχει υποστηρίξει την διεύρυνση, ενώ έχει αγωνιστεί για τα γυναικεία και ανθρώπινα δικαιώματα.

Όποιος έχει γνωρίσει την Emma Bonino γνωρίζει ότι η δουλειά της έχει μια «άγρια εργασιακή ηθική», ένα επιδεικτικό ύφος και μια δημιουργική και ρεαλιστική επικέντρωση στα αποτελέσματα. Της ευχόμαστε ό,τι καλύτερο στο σημαντικό νέο της ρόλο.του Mark Leonard

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ:http://ecfr.eu/blog/entry/emma_bonino_is_italys_new_foreign_minister

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου