Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ΣΚΗΝΙΚΟ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ «Πύρρεια» νίκη Μπορίσοφ με αποχή - ρεκόρ 50%

Κρίνοντας από το οριακό εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, η Βουλγαρία, η φτωχότερη χώρα της ΕΕ, θα συνεχίσει να πλέει σε πελάγη πολιτικής αστάθειας με την απειλή της ακυβερνησίας να αποτελεί πλέον ορατό ενδεχόμενο.
Το Κεντροδεξιό GERB του Μπόικο Μπορίσοφ χρίστηκε νικητής συγκεντρώνοντας περίπου το 30% των ψήφων
Το Κεντροδεξιό GERB του Μπόικο Μπορίσοφ χρίστηκε νικητής συγκεντρώνοντας περίπου το 30% των ψήφων
Το Κεντοδεξιό GERB του Μπόικο Μπορίσοφ χρίστηκε νικητής συγκεντρώνοντας περίπου το 30% των ψήφων, ποσοστό το οποίο ωστόσο απέχει πολύ από το να του εξασφαλίσει αυτοδυναμία (για την αυτοδυναμία θα χρειαζόταν περίπου το 43%).
Τούτο στην πράξη σημαίνει πως για να σχηματιστεί κυβέρνηση απαιτούνται συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων. Ελα όμως που καμία από τις παρατάξεις δεν επιθυμεί να συνασπιστεί με το GERB, το οποίο υπενθυμίζεται πως είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση τον περασμένο Φεβρουάριο υπό την πίεση της λαϊκής δυσαρέσκειας για το επίπεδο διαβίωσης και τη διαφθορά στη χώρα.

Ακόμη και οι ακροδεξιοί του κόμματος Ατάκα, που έλαβε ποσοστό 7,4% και ήρθε τέταρτο, αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Μπορίσοφ. Ως εκ τούτου, όλα τα βλέμματα πλέον στρέφονται στο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) που ήρθε δεύτερο εξασφαλίζοντας το 27% των ψήφων και πρόκειται να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε περίπτωση που ο Μπορίσοφ δεν καταφέρει να βρει εταίρο.
Από την πλευρά τους, οι Σοσιαλιστές προτείνουν έναν ευρύ κυβερνητικό συνασπισμό με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή εκτός του GERB. Συγκεκριμένα, αυτοί τείνουν χείρα συνεργασίας προς το φιλελεύθερο Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (που ήρθε τρίτο με 10,7%) αλλά και προς το ακροδεξιό Ατάκα.
Ολα τα παραπάνω βέβαια μάλλον δεν έχουν σημασία για τους εκατομμύρια Βούλγαρους ψηφοφόρους που προτίμησαν να απόσχουν από τις εκλογές. Ενδεικτικά, η αποχή προσέγγισε το 50%, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου