Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Θάτσι: Καταβάλλουμε προσπάθειες για την αναγνώριση του Κοσόβου

Την πεποίθηση ότι το Βελιγράδι και η Πρίστινα θα σεβαστούν τη συμφωνία των Βρυξελλών για τη εξομάλυνση των σχέσεων εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, από τη Σόφια όπου πραγματοποίησε επίσκεψη τονίζοντας ότι δεν δεσμεύθηκαν μόνον ο ένας προς τον άλλον, αλλά και προς το κοινό ευρωπαϊκό τους μέλλον.
Ο κ. Θάτσι, ο οποίος συναντήθηκε με το Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μαρίν Ράικοφ υπογράμμισε ότι η Πρίστινα εργάζεται για τη διασφάλιση της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και από τα πέντε κράτη - μέλη της ΕΕ που δεν το έχουν κάνει ακόμη.

"Εργαζόμαστε για να αναγνωρίσουν το Κόσοβο πέντε κράτη - μέλη της ΕΕ, που δεν τον έχουν κάνει έως τώρα. Οι χώρες αυτές στηρίζουν τις προσπάθειές μας για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία, αλλά κάθε χώρα θα αποφασίσει από μόνη της πότε θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία μας» είπε ο κ. Θάτσι στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον κ. Ράικοφ.

Όλες οι μειονότητες στο Κόσοβο είναι σεβαστές και έχουν δικαιώματα εγγυημένα από το Σύνταγμα. Η σερβική μειονότητα στο Κόσοβο έχει περισσότερα δικαιώματα απ΄ό,τι οι Αλβανοί στην ΠΓΔΜ, σημείωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου.

Ο κ. Θάτσι τόνισε ακόμη ακόμη ότι η ευρωπαϊκή πορεία δεν είναι εύκολη και σύντομη, αλλά θα εκπληρώσουμε όλα τα κριτήρια της ΕΕ, ανέφερε προσθέτοντας ότι η συμφωνία των Βρυξελλών είναι σαφές μήνυμα και κατά κάποιον τρόπο, όπως είπε, «αμοιβαία αναγνώριση των δύο χωρών».

Ο κ. Ράικοφ δήλωσε ότι η Βουλγαρία «στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένου του Κοσόβου».

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός χαιρέτισε τη συμφωνία των Βρυξελλών και την πρόοδο στις σχέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας τονίζοντας ότι είναι σημαντική στιγμή για τη μελλοντική ένταξη της Σερβίας και του Κοσόβου στην ΕΕ.

Ο κ. Ράικοφ είπε ότι τη συμφωνία θα επιτηρήσουν όλα τα μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Βουλγαρία.

Η οικονομική συνεργασία Κοσόβου και Βουλγαρίας βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών των κ.κ. Ράικοφ και Θάτσι.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός είπε ότι ο όγκος των εμπορικών ανταλλαγών Βουλγαρίας - Κόσοβου δεν είναι ικανοποιητικός καθώς περιορίζεται στα 40 εκ. ευρώ και τόνισε ότι είναι ανάγκη να επιταχυνθεί η συγκεκριμένη μορφή συνεργασίας.
Πηγή: AΠE-MΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου