Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

«ΜΑΥΡΑ» ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ EUROSTAT Η ύφεση χτυπάει τον πυρήνα της Ευρωζώνης

Στα βράχια της ύφεσης ρίχνει την Ευρωζώνη η γερμανική «συνταγή» της σκληρής λιτότητας.
Η ύφεση χτυπάει τον πυρήνα της Ευρωζώνης
Οι εμμονές της Ανγκελα Μέρκελ «βυθίζουν» διαδοχικά τις οικονομίες, ενώ ταυτόχρονα γυρνούν «μπούμερανγκ» στο Βερολίνο δικαιώνοντας όσους αναλυτές και οικονομολόγους ζητούν επίμονα τον τελευταίο καιρό αλλαγή στη γραμμή πλεύσης.

Ενδεικτικά της απογοητευτικής εικόνας που εμφανίζει η ζώνη του ευρώ είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat για το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Βάσει των στοιχείων αυτών, η γαλλική οικονομία εισήλθε σε τροχιά... ύφεσης, ενώ πτώση - ρεκόρ σημείωσε η αγοραστική δύναμη των Γάλλων αναγκάζοντας τον πρόεδρο Ολάντ να παραδεχτεί ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα του είναι «σοβαρή» και να υπογραμμίσει πως «η βλάβη της ανάπτυξης» αφορά ολόκληρη την Ευρώπη.
Την ίδια περίοδο σχεδόν στάσιμη παρέμεινε η οικονομία της Γερμανίας, απογοητεύοντας τους αναλυτές που προσδοκούσαν ανάπτυξη 0,3%. Πιο αναλυτικά, η οικονομία των «17» συρρικνώθηκε κατά 0,2%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη ύφεση 0,1%. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1% έναντι προσδοκιών για ύφεση 0,9%.
Το γαλλικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,2% στο πρώτο τρίμηνο. Η γερμανική οικονομία επέστρεψε μεν σε θετικό πρόσημο, αλλά με οριακή ανάπτυξη 0,1%, Επίσης, η γερμανική στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε πτωτικά τα στοιχεία για τους τελευταίους μήνες του 2012 σε ύφεση 0,7% έναντι αρχικής εκτίμησης για ύφεση 0,6%.
Χειρότερη των εκτιμήσεων αποδείχτηκε η συρρίκνωση του ΑΕΠ στην Ιταλία, ενώ η χώρα συμπληρώνει τη μεγαλύτερη περίοδο ύφεσης από τη δεκαετία του '70. Συγκεκριμένα, το ιταλικό ΑΕΠ μειώθηκε 0,5% το πρώτο τρίμηνο, από 0,9% το τελευταίο τρίμηνο του 2012.
Και η Ολλανδία παρέμεινε σε ύφεση, αναδεικνύοντας ότι η πτώση στην αγορά κατοικίας της χώρας και τα υψηλά επίπεδα του ιδιωτικού χρέους συνεχίζουν να επιβαρύνουν την εγχώρια ζήτηση. Η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1%.
Αίσθηση προκάλεσαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την Κύπρο. Το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο κατά 1,3%. Σε ετήσια βάση, όμως, η ύφεση για την κυπριακή οικονομία ανέρχεται στο 4,3%. Μετά την ανακοίνωση της Eurostat, το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό έξι εβδομάδων έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στα 1,2843 δολάρια.
«Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη. Ισως είμαστε στα μισά της ή ακόμη χειρότερα αυτή επεκτάθηκε από την περιφέρεια στον «πυρήνα» της Ευρωζώνης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας εκ των στενών συμβούλων της Ανγκελα Μέρκελ, συστήνοντας στους πολιτικούς να αρχίσουν να ανησυχούν για την εξέλιξη αυτή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο διάλογος για την εφαρμογή της λιτότητας θα πρέπει να ανοίξει ξανά. Τόσο οι πολιτικοί όσο και η ΕΚΤ θα πρέπει να αναλάβουν δράση για την αναστροφή του κλίματος και τη στήριξη της οικονομίας.
Η Moody's
Σε ανάλυσή της η Moody's εκτίμησε ότι η Ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει εντονότερη και μεγαλύτερη χρονικά ύφεση σε σχέση με τις προσδοκίες. «Τα στοιχεία είναι χειρότερα των προβλέψεων και αυτό θα πρέπει σίγουρα να ανησυχεί τους αξιωματούχους της ΕΚΤ», τόνισε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής ανάλυσης της Markit, και συμπλήρωσε: «Τα σημερινά στοιχεία εντείνουν τις πιέσεις για περισσότερες κινήσεις πέρα απ' ό,τι έχουμε δει με τη μείωση των επιτοκίων».
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι έχει δηλώσει ότι θα μειώσει και πάλι τα επιτόκια, αν οι προοπτικές για την ανάπτυξη της περιοχής επιδεινωθούν.
Κατερίνα Κοσμά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου