Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Διάσκεψη για τη Σομαλία στο Λονδίνο

Τη στήριξή του στη νέα ηγεσία της Σομαλίας εξέφρασε ο ΟΗΕ ενόψει της συνόδου των δωρητών που πραγματοποιείται την Τρίτη στη βρετανική πρωτεύουσα σε μια προσπάθεια να ανοικοδομηθεί η χώρα, μετά από δύο δεκαετίες εμφυλίου πολέμου, λιμού και βίας.
Φωτό από έκρηξη παγιδευμένου οχήματος νοτίως του Μογκαντίσου στις 5 Μαϊου (Reuters)Φωτό από έκρηξη παγιδευμένου οχήματος νοτίως του Μογκαντίσου στις 5 Μαϊου (Reuters)Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Γιάν Έλιασον, στόχος είναι να γίνει στροφή σε αναπτυξιακά έργα και λιγότερο στην ανθρωπιστική βοήθεια."Ο κύριος λόγος που τρέφουμε πλέον ελπίδες, περισσότερο από ποτέ, είναι ότι η νέα ηγεσία χαρακτηρίζεται από το αίσθημα ευθύνης- Βρέθηκα στη Σομαλία το 1992, όταν ο λιμός και οι μαζικοί θάνατοι ήταν στο αποκορύφωμά τους. Το γεγονός ότι θα συναντηθώ με μια κυβέρνηση που τη διέπει η νομιμότητα, είναι κάτι που πρέπει να υποστηρίξουμε" πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Ο πρόεδρος της Σομαλίας, Χασάν Σείχ Μοχάμουντ αναμένεται να παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά το τέλος της διάσκεψης, με το βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Η εκλογή Μοχάμουντ ήταν η πρώτη ελεύθερη διαδικασία μετά την ανατροπή του δικτάτορα Μοχάμεντ Σιαντ Μπαρέ το 1991, μετά την οποία η Σομαλία βυθίστηκε στο χάος, με τους φύλαρχους και τους ισλαμιστές να διεκδικούν την εξουσία, τους πειρατές να κάνουν ρεσάλτο στα καράβια που προσέγγιζαν τις ακτές της χώρας, την ασιτία να εξολοθρεύει τον πληθυσμό και τους βιασμούς να βρίσκονται στην καθημερινή διάταξη.
Αν και η ασφάλεια αποκαθίσταται σταδιακά στο Μογκαντίσου, ακόμη πραγματοποιούνται επιθέσεις κυρίως από την ισλαμιστική οργάνωση αλ Σαμπάαμ, που επιδιώκει την επιβολή του ισλαμιστικού νόμου ωστόσο οι δυνάμεις της χώρας με τη συνδρομή και των ειρηνευτικών δυνάμεων των αφρικανικών χωρών εκτιμάται ότι έχουν απωθήσει τους ισλαμιστές από την πρωτεύουσα και τις κυριότερες πόλεις της Σομαλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου