Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου «παγώνει» τις οικοδομές στη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε πάγωμα της πρόσκλησης υποβολής προσφορών για τις κατοικίες στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης για να μην δημιουργήσει προβλήματα στις αμερικανικές προσπάθειες για αναθέρμανση των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους, μετέδωσε σήμερα το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.
Ο Νετανιάχου γνωστοποίησε την απόφασή του αυτή πριν από μερικές ημέρες στον υπουργό Οικισμού Ούρι Αριέλ, μέλος της Εβραϊκής Εστίας, ενός εθνικιστικού θρησκευτικού κόμματος που τάσσεται υπέρ της συνέχισης της εποικιστικής πολιτικής.

Το γραφείο του πρωθυπουργού καθώς και το υπουργείο Οικισμού αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν το πάγωμα της πρόσκλησης υποβολής προσφορών.

Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, ο Νετανιάχου αθέτησε την υπόσχεση που είχε δώσει πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου να δημοσιεύσει πρόσκληση για την υποβολή εκατοντάδων προσφορών για την ανέγερση κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει το σχέδιο αυτό αντιδρώντας στο διάβημα της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία είχε ζητήσει και λάβει από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 29 Νοεμβρίου του 2012 το καθεστώς του «κράτους-παρατηρητή» για την Παλαιστίνη στους κόλπους του ΟΗΕ.

Το ισραηλινό ραδιόφωνο διευκρίνισε ότι η απόφαση του Νετανιάχου να παγώσει την πρόσκληση προσφορών συνδέεται με τις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι να αναθερμάνουν τις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις που έχουν διακοπεί από τον Σεπτέμβριο του 2010.

Η Εβραϊκή Εστία (12 βουλευτές σε σύνολο 120) όπως και η σκληροπυρηνική πτέρυγα του Λικούντ, του κόμματος του Νετανιάχου ήλπιζαν σε νέες εποικιστικές δραστηριότητες μετά τις εκλογές, αλλά και στην απομάκρυνση του υπουργού Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, τον οποίο οι έποικοι κατηγορούν ότι εμπόδισε την ανέγερση οικισμών στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης και της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Ο Μοσέ Γιααλόν, ο σημερινός υπουργός Άμυνας, η έγκριση του οποίου είναι απαραίτητη για τα εποικιστικά σχέδια στη Δυτική Όχθη, έχει και αυτός ταχθεί κατά του παγώματος των εποικιστικών δραστηριοτήτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου