Τρίτη 28 Μαΐου 2013

ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ Κόλαφος για την Τουρκία από την ΕΕ

Με ένα ανακοινωθέν - κόλαφο για την τουρκική πλευρά, η ΕΕ απέδωσε χθες στην Αγκυρα όλη την ευθύνη για το αδιέξοδο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Με αυτούς  τους ρυθμούς, ίσως χρειαστεί να περιμένουμε άλλα 50 χρόνια, διαμαρτυρήθηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου
Με αυτούς τους ρυθμούς, ίσως χρειαστεί να περιμένουμε άλλα 50 χρόνια, διαμαρτυρήθηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου
«Η ΕΕ σημείωσε με βαθιά λύπη πως, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά της, η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της... Η ΕΕ σημείωσε επίσης πως η Τουρκία δεν έχει κάνει πρόοδο προς την απαραίτητη εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία».Τα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, το οποίο πραγματοποίησε χθες την 51η επίσημη συνάντησή του στις Βρυξέλλες.
Στην εν λόγω συνάντηση πήραν μέρος μεταξύ άλλων ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε και ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ Ιμον Γκίλμορ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ.
Νέο κεφάλαιο
Μιλώντας εκ των υστέρων στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο Ιρλανδός ωστόσο υποστήριξε πως ενδέχεται μέσα στον Ιούνιο να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο από τα συνολικά 35 στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ - Τουρκίας. Ο λόγος για το υπ' αριθμόν 22 που σχετίζεται με την περιφερειακή πολιτική.
«Δεν αρκεί ένα λουλούδι για να έρθει η άνοιξη», απάντησε από την πλευρά του ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος μάλιστα δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του. «Θεωρούμε πως όλα τα κεφάλαια που έχουν μπλοκαριστεί για πολιτικούς λόγους θα έπρεπε να ξεμπλοκαριστούν. Η διαδικασία της ένταξης θα έπρεπε να ήταν ταχύτερη. Διαφορετικά, ίσως χρειαστεί να περιμένουμε άλλα 50 χρόνια», διαμαρτυρήθηκε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου