Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Απογοήτευση ΕΕ για την στάση Ερντογάν

Στα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία, υπό το πρίσμα της επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Κωνσταντινούπολη ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη διεύρυνση, Στέφαν Φίλε, αναφέρεται το δελτίο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα Europolitique.
Το δημοσίευμα επικρίνει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, όπως αναφέρει, «δεν έκανε καν τον κόπο να βάλει τα ακουστικά του» κατά το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του Ευρωπαίου Επιτρόπου στη μικτή διάσκεψη ΕΕ - Τουρκίας, ενώ ούτε η 30λεπτη συνάντησή τους στο περιθώριο της διάσκεψης με θέμα τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας φαίνεται να έφερε κάποιο αποτέλεσμα προσέγγισης μεταξύ των δύο ανδρών.

Μέσω twitter, ο Επίτροπος δήλωσε «απογοητευμένος από τη χαμένη ευκαιρία της διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη να υπάρξει επικοινωνία με όσους ζητούν το σεβασμό και το διάλογο χωρίς αποκλεισμούς». Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι το κίνημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία, περιπλέκει την ήδη εύθραυστη αναθέρμανση της διαδικασίας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ, καθώς μετά από παύση τριών ετών, η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις 26 Ιουνίου αναμένεται να επιβεβαιώσει το άνοιγμα του κεφαλαίου 22 για την περιφερειακή πολιτική.

Το δημοσίευμα σημειώνει περαιτέρω ότι οι επισημάνσεις του Φίλε δε φαίνεται να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την τουρκική κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Eγκεμέν Μπαγίς, προσπαθεί να παρουσιάσει την κατάληψη της πλατείας Ταξίμ ως φυσιολογικό γεγονός. Σε δήλωσή του στη Europolitique, ανέφερε: «Αυτό που συμβαίνει στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι διαφορετικό από ό,τι συνέβη στο Λονδίνο, το Παρίσι, το Μόναχο, το Μιλάνο, ή τη Ρώμη. Διαδηλώσεις γίνονται σε όλες τις μεγάλες πόλεις, υπάρχουν τρόποι για τη διαχείρισή τους και η καταστολή ενδέχεται ορισμένες φορές να παρατραβήξει — θα εξετάσουμε τα γεγονότα».

Πηγή: AMΠE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου