Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

HSBC: Το ΔΝΤ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα εφόσον βρεθεί λύση για το χρηματοδοτικό κενό των 4 δισ. του β' εξαμήνου του 2014


HSBC: Το ΔΝΤ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα εφόσον βρεθεί λύση για το χρηματοδοτικό κενό των 4 δισ. του β' εξαμήνου του 2014
“Φαινομενική ηρεμία” χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί στις αγορές ομολόγων της περιφέρειας η HSBC, σε σημερινή ανάλυσή της, υπογραμμίζοντας ότι τα δεδομένα για τις ευρωπαϊκές αυτές οικονομίες, δεν είναι τα προσήκοντα. Η ανάπτυξη δεν έρχεται, τα ποσοστά ανεργίας ανεβαίνουν σε κοινωνικά μη αποδεκτά επίπεδα, ενώ και οι προβλέψεις για το επίπεδο των χρεών ανεβαίνουν αντί να μειώνονται.

Αυτή η πραγματικότητα δημιουργεί ανησυχία ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές μπορεί να ξυπνήσουν και να επαναφέρουν την κρίση στην περιφερειακή ευρωζώνη.
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα με την οποία ασχολείται η ανάλυση, όπου σημειώνει τις πολύ μεγάλες αποκλίσεις, τόσο σε επίπεδο ύφεσης, 22,4% συμπεριλαμβανομένου και του 2013, έναντι αρχικού 3,4%, όσο και για τη χρονική υστέρηση. Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα λέει η Τρόικα, η Ελλάδα θα μπορέσει να επανακτήσει πρόσβαση στις αγορές από το 2016 και πέρα, δηλαδή σε τρία χρόνια.
Η έκθεση επισημαίνει την ύπαρξη χρηματοδοτικού κενού ύψους 4 δισ. που θα υπάρξει στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 και το οποίο θα αναζητήσει λύση. Προσδιορίζει την έναρξη των διαδικασιών από την πλευρά της τρόικας για την αντιμετώπιση του ζητήματος από τις 25 Ιουλίου και πέρα καθώς οι χρηματοδοτήσεις του ΔΝΤ θα προχωρήσουν μόνο αν έχουν εξασφαλιστεί οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το επόμενο έτος.
Παρά τις προβλέψεις του ΔΝΤ και τις θετικές εκτιμήσεις που φαίνεται να αποδέχεται ο οίκος για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος, σημειώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δαπανήσει 4,7% του ΑΕΠ για κάλυψη τόκων τον επόμενο χρόνο, εξαιτίας του χρέους που παραμένει υψηλό.
Την ίδια ώρα, αναμένεται το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού να μην υποχωρήσει κάτω από 3% μέχρι το 2015. Ακόμα και με αυτούς τους όρους γίνεται η υπόθεση ότι η οικονομία θα μπορέσει να ανακάμψει με ρυθμό 3% παρά τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Είναι ακόμα πολύ δύσκολο να υπάρχει εμπιστοσύνη σε αυτές τις προβλέψεις, καθώς και η τρόικα έχει αποδεχθεί ότι η προοπτική του 2015 είναι πολύ αβέβαια. Συζητήσεις για νέα μέτρα δεν θα γίνουν πριν το τέλος του 2014.
Ακόμα και αν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους της θα μείνει με μια σχέση χρέους προς ΑΕΠ της τάξης του 125% το 2020 και θα πρέπει από το 2015 να χρηματοδοτείται μέσω αποκρατικοποιήσεων. Με τα δεδομένα αυτά είναι δύσκολο να πειστεί κανείς πως η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις αγορές. Αυτό βεβαίως, κατά βάση, θα μπορούσε να γίνει εφόσον η χώρα παραμείνει πιστή στην εφαρμογή του προγράμματος, οπότε και θα περιμέναμε περαιτέρω βοήθεια από την ευρωζώνη.
Η HSCB περιμένει περαιτέρω περικοπή χρέους και προσδιορίζει τις εξελίξεις από το τι θα προσφέρει το Eurogroup μετά μάλιστα τις τελευταίες διαπιστώσεις του ΔΝΤ.
Όπως εξάλλου έχει αναφέρει το Eurogroup, θα συνεχίσει να προσφέρει ικανή βοήθεια στην Ελλάδα κατά την διάρκεια του προγράμματος αλλά και στη συνέχεια, στους εξής τομείς:
1. Με μια περικοπή του χρέους της τάξης του 1,4% του ΑΕΠ στην αρχή του 2014 εφόσον έχει επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.
2. Να πάρει μέτρα το 2015 που θα εξασφαλίσουν ότι το χρέος θα πέσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και χαμηλότερα του 110% του ΑΕΠ το τέλος του 2022.
Π. Μπουσ.


Πηγή: HSBC: Το ΔΝΤ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα εφόσον βρεθεί λύση για το χρηματοδοτικό κενό των 4 δισ. του β' εξαμήνου του 2014 | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/14079/hsbc-dnt-tha-synehisei-na-ypostirizei-tin-ellada-efoson-vrethei-lysi-gia-hrimatodotiko#ixzz2Vv6C9I3v

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου