Ενώ ο υπουργός Επικοινωνίας της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ επέκρινε το ρόλο που διαδραματίζουν οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων, το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας ζήτησε να πραγματοποιηθούν πορείες το σαββατοκύριακο σε τρεις μεγάλες πόλεις ξεκινώντας έτσι τις διαμαρτυρίες που έχουν στόχο να αυξηθεί η πίεση στην κυβέρνηση για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους κούρδους αντάρτες.
Μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) άρχισαν τον περασμένο μήνα να αποσύρονται από το έδαφος της Τουρκίας και να καταφεύγουν σε βάσεις στο βόρειο Ιράκ στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανάμεσα στο κράτος και το φυλακισμένο ηγέτη της οργάνωσης Αμπντουλάχ Οτσαλάν για τον τερματισμό μιας σύγκρουσης που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους.
Αυτό το μήνα δεν υπήρξαν ενδείξεις προόδου, καθώς η προσοχή της κοινής γνώμης είχε επικεντρωθεί επί εβδομάδες στις εκτεταμένες και συχνά βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Τουρκία.
Ωστόσο το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) ανακοίνωσε πως η αποχώρηση συνεχίζεται επιτυχώς και η διαδικασία έχει μπει σε ένα δεύτερο στάδιο, στη διάρκεια του οποίου η Άγκυρα πρέπει να ενισχύσει τα δικαιώματα των Κούρδων, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 20% του τουρκικού πληθυσμού, που ανέρχεται σε 76 εκατομμύρια κατοίκους.
“Η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να προβεί στα απαραίτητα δημοκρατικά βήματα, να ακούσει τα αιτήματα του λαού και να εκπληρώσει αυτά που χρειάζονται στη δεύτερη φάση”, αναφέρει το BDP σε δήλωσή του, στην οποία προμηνύει ένα καλοκαίρι εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.
Προσθέτει πως θα αρχίσει με πορείες την Κυριακή στο Ντιγιάρμπακιρ, τη Μερσίνη και τα Άδανα, οι οποίες είναι πιθανό να προσελκύσουν χιλιάδες διαδηλωτές. Το Ντιγιάρμπακιρ είναι η κύρια πόλη στην νοτιοανατολική Τουρκία, ο πληθυσμός της οποίας είναι στην πλειοψηφία του κουρδικός. Η Μερσίνα και τα Άδανα, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, έχουν μεγάλους πληθυσμούς κούρδων μεταναστών.
Το BDP ζητεί να τερματισθεί η κατασκευή στρατιωτικών φυλακίων στη νοτιοανατολική Τουρκία, την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, εκπαίδευση στην κουρδική γλώσσα, να μειωθεί το όριο του 10% για την είσοδο ενός κόμματος στο κοινοβούλιο και την απελευθέρωση του Οτσαλάν.
Το φιλοκουρδικό κόμμα παρουσίασε στην κυβέρνηση ένα πακέτο προτάσεων με 25 άρθρα, πάνω στο οποίο χρειάζεται επειγόντως δράση, όπως υπογραμμίζει το BDP.
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε αυτή την εβδομάδα σε μια επιτροπή “σοφών” που συμβουλεύει σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία ότι αυτή η τελευταία δεν έχει ακόμη μπει στο δεύτερο στάδιο, καθώς μόνο 15% των μαχητών του PKK έχει φύγει μέχρι στιγμής από την Τουρκία.
Ο ηγέτης του BDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς απάντησε λέγοντας ότι τουλάχιστον 80% των μαχητών είτε έχουν ήδη εγκαταλείψει την Τουρκία είτε κατευθύνονται προς τις βάσεις τους στο βόρειο Ιράκ.
Απειλούν τα κοινωνικά δίκτυα
Ο Τούρκος υπουργός Επικοινωνίας Μπιναλί Γιλντιρίμ επέκρινε το ρόλο που διαδραματίζουν οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων και τους κάλεσε να συνεργαστούν με τις τουρκικές αρχές απειλώντας ότι διαφορετικά θα τους επιβληθούν κυρώσεις.
“Ναι στις ελευθερίες μέχρι τέλους και στη χρήση του Ίντερνετ, όμως όχι, απολύτως όχι σ’ αυτό που χρησιμεύει ως μέσο για το χάος, τη βία και το έγκλημα”, δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε συγκέντρωση στο Καρς (ανατολική Τουρκία).
“Αν υπάρχει ένα αδίκημα, αυτό μπορεί να διαπραχθεί εξίσου καλά στην πραγματική και στην εικονική ζωή”, υπογράμμισε ο υπουργός αναφερόμενος στις διαδηλώσεις εναντίον της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης που από τις 31 Μαΐου έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 4 ανθρώπους και έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό 8.000.
Ιστότοποι όπως οι Twitter και Facebook χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στην κινητοποίηση των διαδηλωτών. Ο Γιλντιρίμ αναγνώρισε σήμερα πως οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας “ελεύθερος τομέας” και πως δεν υπάρχει θέμα να απαγορευθεί. Όμως “είναι το φυσικότερο δικαίωμα της Τουρκίας” να απαιτεί οι ιστότοποι αυτοί να μην αποτελούν μέσα υποκίνησης της βίας, υπογράμμισε.
Ο υπουργός κάλεσε το Facebook και το Twitter να μην “παίζουν με την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία” της Τουρκίας η οποία, όπως απείλησε, μπορεί να τους δώσει “ένα χαστούκι”.
Πηγή: Reuters, DPA, ANA-MPA
Read more: http://mignatiou.com/?p=7336#ixzz2XcR3MzlX
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου