Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές ανακαλύψεις του φετινού έτους


Οι ιδιωτικές και κρατικές πετρελαϊκές αγωνίζονται διαρκώς να προσθέσουν νέα αποθέματα στο χαρτοφυλάκιό τους, ώστε να αντισταθμίσουν την χαμένη παραγωγή ή και να αυξήσουν τις ποσότητες που διοχετεύουν στην αγορά, όταν αυτό είναι εφικτό. Στα πλαίσια αυτά, ας δούμε ποιες είναι οι μεγαλύτερες ανακαλύψεις πετρελαίου φέτος, όπως τις καταγράφει το CGES.



Γκάνα
Η Γκάνα έχει προσελκύσει τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των μεγάλων παικτών του πετρελαίου, καθώς διαθέτει πλούσια κοιτάσματα στις θάλασσές της. Φέτος, η Hess ανακοίνωσε την πέμπτη κατά σειρά ανακάλυψή της στο οικόπεδο Cape ThreePoints, μέσω της γεώτρησης Pecan-1. Η γεώτρηση πέτυχε ένα στρώμα πετρελαίου 245 ποδών σε βάθος 15.420 ποδών και σύντομα αναμένονται οι εκτιμήσεις για την ακριβή ποσότητα που περιέχει το κοίτασμα.
Τανζανία
Η νεότερη ανακοίνωση στην Τανζανία έγινε από τη Statoil με την ανακάλυψη ποσότητας 4-5 τρις. κ.π. φυσικού αερίου στη γεώτρηση Tangawizi, 1.100 χμ από τις ακτές της χώρας και σε βάθος νερού 2.300 μέτρων. Με την προσθήκη αυτή, τα αποθέματα του οικοπέδου 2 αυξάνονται σε 10-13 τρις. κ.π., ενώ η εταιρεία φιλοδοξεί να κατασκευάσει σταθμό LNG, κόστους 14 δις. δολαρίων.

Θάλασσα Μπάρεντς
Η Νορβηγία και η Ρωσία έλυσαν το 2010 τις διαφορές τους σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα στη Θάλασσα Μπάρεντς της Αρκτικής, όπου υπάρχουν τρία μεγάλα κοιτάσματα: Το Στόκμαν στη ρωσική πλευρά και τα Σνόβιτ και Γκόλιατ στη νορβηγική.
Πλέον, η κρατική υπηρεσία πετρελαίου της Νορβηγίας προχώρησε σε εκτενείς σεισμικές έρευνες και ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι υπάρχουν πιθανά αποθέματα πετρελαίου 1,9 δις. βαρελιών στην περιοχή, δηλαδή 15% περισσότερα σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις.
Νορβηγία
Στη Νορβηγία, η γεώτρηση 16/5 στο οικόπεδο 502 αποκάλυψε την ύπαρξη πετρελαίου, γεγονός που οδηγεί στην αύξηση των αποθεμάτων του από τα 1,7 δις. βαρέλια σε 3,3 δις. βαρέλια. Στην ανάπτυξη του οικοπέδου συμμετέχουν η Statoil, η Petoroκαι η DNO.

Κόλπος του Μεξικού
Στη θαλάσσια περιοχή των ΗΠΑ, η γεώτρηση Shenandoa-2 της Chevron ανακάλυψε ποσότητες πετρελαίου σε βάθος νερού 5.800 ποδών, το οποίο μάλιστα θεωρείται υψηλής ποιότητας. Η ίδια εταιρεία ανακοίνωσε τον Μάρτιο και την επιτυχή έκβαση της γεώτρησης Coronado-1 στην ίδια περιοχή, δίχως όμως να δώσει εκτιμήσεις για την ακριβή ποσότητα των αποθεμάτων. Παρόλα αυτά, η διοίκηση της Chevron χαρακτήρισε την ανακάλυψη ως πολύ σημαντική.

Πηγή: energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου