Δεν "βλέπει" έξοδο της Ελλάδας στις αγορές πριν το 2020, σε έκθεσή του το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF),μεταδίδει το skai.gr.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η έξοδος της χώρας μας στις αγορές το 2014, θα αύξανε το κόστος δανεισμού. Το IIF, που εκπροσωπεί επί της ουσίας τους ιδιώτες αγοραστές ομολόγων, επισημαίνει ότι «σημαντικά ποσά δανεισμού με υψηλότερο κόστος θα μπορούσαν πιθανώς να επηρεάσουν αρνητικά τις επίσημες προβλέψεις βιωσιμότητας του χρέους. Γι΄ αυτό, ο δανεισμός από τις αγορές είναι πιθανό να εμποδιστεί από την τρόικα μέχρι η ανάπτυξη να επιστρέψει σε ετήσιους ρυθμούς της τάξεως του 3,2% που προβλέπει το πρόγραμμα για το 2015-2020.
«Το πρόγραμμα πράγματι προβλέπει μικρά αλλά αυξανόμενα ποσά εκδόσεων να ξεκινούν μόλις το 2018, με πλήρη έξοδο στις αγορές όχι πριν το 2020» αναφέρει χαρακτηριστικά το ΙΙF.
Η έκθεση του IIF έρχεται μια ημέρα μετά την συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο πρακτορείο Reuters, όπου δήλωσε πως η ομολογιακή έκδοση που αναμένεται το 2014 θα είναι μικρή.
Η Ελλάδα σχεδιάζει να δώσει τέλος στον τετραετή αποκλεισμό της από τις αγορές χρέους με μια μικρή έκδοση ομολόγου το επόμενο έτος, είπε ο κ. Στουρνάρας.
Παίρνοντας θάρρος από τις πτωτικές αποδόσεις των ομολόγων εν μέσω ενίσχυσης της πεποίθησης της αγοράς πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα πως σχεδιάζει μια έκδοση ομολόγου στο πρώτο μισό του 2014.
Καλούμενος από το Reuters να σχολιάσει το μέγεθος της έκδοσης ο κ. Στουρνάρας απάντησε: "Θα είναι μικρή". Πρόσθεσε ότι δεν είναι βέβαιος εάν θα γίνει στο πρώτο ή στο δεύτερο μισό του έτους. Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει την τελευταία δόση του πακέτου στήριξης στο τελευταίο τρίμηνο του 2014.
Η χώρα δεν χρειάζεται να αντλήσει μεγάλο ποσό, είπε ο κ. Στουρνάρας, επειδή τα μέτρα ανακούφισης του χρέους που έλαβε η Αθήνα μετά τη συμφωνία με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ έχουν βελτιώσει σημαντικά το προφίλ χρέους.
http://kourdistoportocali.com/articles/21506.htm
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου