Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Ρωσία και Ελλάδα: Από ένα κοινό παρελθόν σε ένα κοινό μέλλον

Η Ελλάδα υποδέχεται τον Πατριάρχη Κύριλλο. Ο προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη (από 1 έως 7 Ιουνίου) στα πλαίσια της δικαιοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η διαδρομή του ποιμένα της Μόσχας περιλαμβάνει την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια και το Άγιο Όρος. Η σημερινή επίσκεψη δεν είναι τόσο ένα επίσημο ταξίδι του πρωθιεράρχη, όσο μια χειρονομία φιλίας για την υποστήριξη των κατοίκων της Ελλάδας.

Россия Греция
Τη Ρωσία και την Ελλάδα τις συνδέει μια ιστορία χιλίων ετών. Για την πνευματική σχέση των δύο λαών μίλησε ο Πατριάρχης Κύριλλος, πατώντας στη γη της Ελλάδας:

Συγκεκριμένα από εδώ έχουμε αποκτήσει τους ανθρώπους, την μνήμη των οποίων τιμούσαμε με εορτασμούς πρόσφατα - αυτοί είναι οι ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος, οι οποίοι δημιούργησαν τη γραφή μας. Ιδιαίτερα μεγάλο ρόλο διαδραμάτισε η Ελλάδα στον εκχριστιανισμό της Ρωσίας. Μας συνδέουν οι πνευματικές και οι πολιτιστικές σχέσεις, μας συνδέει ο κοινός αγώνας για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του ελληνικού λαού. Και σήμερα μας συνδέουν πολλά πράγματα.

Φέτος η Ρωσία και η Ελλάδα γιορτάζουν την επέτειο των 185 χρόνων από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών τους σχέσεων. Και το 1958 δημιουργήθηκε ο Σύλλογος Φιλίας των δύο χωρών. Σήμερα η οργάνωση αυτή φέρει ένα εντελώς διαφορετικό όνομα: «Σύνδεσμος πολιτιστικής και επιχειρηματικής συνεργασίας με την Ελλάδα και την Κύπρο «Φιλία». Όμως οι στόχοι της παρέμειναν οι ίδιοι – να αναπτύσσονται και να ενισχύονται οι σχέσεις των λαών των δύο χωρών, είπε σε συνέντευξη στη «Φωνή της Ρωσίας» ο πρόεδρος του Συνδέσμου, έκτακτος και πληρεξούσιος πρέσβης Γκεόργκι Μουράντοφ:

Προσπαθούμε πρώτα απ’ όλα να δείξουμε στον ελληνικό λαό και την ελληνική κοινωνία των πολιτών ότι στη Ρωσία έχουν φίλους. Διότι υπό την επίδραση της δυτικής ιδεολογικής και πληροφοριακής κατήχησης, γίνεται προσπάθεια να σβηστούν αυτά από τη συνείδηση των Ελλήνων. Σήμερα για τους Έλληνες είναι πολύ σημαντική η ηθική, η ανθρώπινη, η ανθρωπιστική υποστήριξή μας.

Στη δύσκολη για την Ελληνική Δημοκρατία περίοδο της οικονομικής κρίσης, ο Σύνδεσμος παρείχε κάθε δυνατή βοήθεια στους αδελφούς τους στην Ορθόδοξη πίστη. Μεταξύ αυτών και οικονομική, είπε ο Ρώσος διπλωμάτης:

Το 2008-2009 είχαμε προτείνει να διοργανωθεί η εκδήλωση με τη συμβολική ονομασία «Στήριξε την Ελλάδα». Κάναμε έκκληση στο ρωσικό κοινό να δώσει προσοχή στα ελληνικά προϊόντα, τα οποία, δυστυχώς, δεν είναι και τόσο πολλά στα καταστήματά μας. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη την κρίση στη Μέση Ανατολή, έχουμε προτείνει στους Ρώσους να επικεντρώσουν την προσοχή τους στα θέρετρα της Ελλάδας. Και ο τουρισμός άρχισε να αναπτύσσεται γοργά.

Μια από τις προτεραιότητες της οργάνωσης είναι φροντίδα και η υποστήριξη των συμπατριωτών μας, οι όποιοι διαμένουν προσωρινά ή μόνιμα στην Ελλάδα. Γι’ αυτούς σε διάφορες πόλεις της Δημοκρατίας ξεκινούν μαθήματα ρωσικής γλώσσας, όπως επίσης ανοίγουν πολιτιστικά και επιχειρηματικά κέντρα. Όμως και η κυβέρνηση της Ελλάδας, κάνει επίσης κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι Ρώσοι και οι μετανάστες από τις πρώην δημοκρατίες της ΕΣΣΔ να μην ξεχνούν τον πολιτισμό τους και τις πνευματικές τους παραδόσεις, συνεχίζει ο Γκεόργκι Μουράντοφ:

Στην Ελλάδα, σε μια σειρά από δήμους της χώρας, ιδιαίτερα εκεί που διαμένει ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών από τη Ρωσία, η ρωσική γλώσσα διδάσκεται σε ελληνικά σχολεία. Δυστυχώς, αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει σε όλες τις χώρες, όμως στην Ελλάδα και την Κύπρο υπάρχει.

Ο πρέσβης τονίζει ιδιαίτερα ότι στη Ελλάδα, όπως ίσως σε καμία χώρα του κόσμου, δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση των πολιτισμών της Ρωσίας και Ελλάδας. «Γνωρίζουμε πολλά ο ένας για τον άλλο και πολλά είναι που δεν γνωρίζουμε ακόμα. Για να καταλάβουμε και να γνωρίσουμε τους λαούς και τους πολιτισμούς μας, πρέπει να είμαστε μαζί. Όχι από την άποψη των πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών συμμαχιών. Πρέπει να είναι μαζί οι καρδιές μας», πιστεύει ο Μουράντοφ.

ΤΗΣ Μιλένα Φάουστοβα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου