Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) εξήρε αυτή την εβδομάδα την πρωτοβουλία των τουρκικών ιδιωτικών ενεργειακών ομίλων να διαπραγματευτούν απευθείας με τηGazprom, εξασφαλίζοντας έτσι καλύτερες τιμές στις αρχές του έτους. Κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει δυνατό στις επαφές της ρωσικής εταιρείας με την κρατική Botas, τονίζει ο ΙΕΑ.
«Η Τουρκία ήταν αρκετά καλή στην αναδιαπραγμάτευση των τιμών», τόνισε σχετικά η διευθύντρια του οργανισμού, Μαρία βαν ντερ Χόεβεν.
Η Χόεβεν χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Τουρκίας για να υποστηρίξει ότι οι χώρες-καταναλωτές αερίου πρέπει να εγκαταλείψουν τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας, τα οποία συνδέουν την τιμή με αυτή του πετρελαίου. Αντί αυτού, ο ΙΕΑ προτρέπει τα κράτη να υπογράψουν συμφωνίες με βάση τις τιμές στη φυσική αγορά ή άλλους τρόπους τιμολόγησης, προκειμένου να εξασφαλίσουν χαμηλότερες τιμές.
Η παρότρυνση του ΙΕΑ έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Gazprom έχει προσφέρει εκπτώσεις σε αρκετούς Ευρωπαίους πελάτες της, προκειμένου να διατηρήσει το μερίδιό της στην αγορά.
Τέλος, όσον αφορά την Τουρκία, η Χόεβεν δήλωσε ότι έχει μεγάλη σημασία ως αγορά επειδή είναι και μετακομιστικός σταθμός για το αέριο. Σημειώνεται ότι η Τουρκία εισάγει αέριο από τη Ρωσία, το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν, με το οποίο καλύπτει το 45% των αναγκών της για ηλεκτρισμό και θέρμανση. Στόχος της χώρας είναι να αναβαθμίσει το ρόλο της ως spot gas market μέσω της δημιουργίας ενός ενεργειακού χρηματιστηρίου τον Σεπτέμβριο, στο οποίο θα εμπορεύονται και προϊόντα στον ηλεκτρισμό.
Τέλος, σύμφωνα με τη Χουριέτ, η Τουρκία βρίσκεται καθ’ οδόν για να ξεπεράσει μέσα σε μια δεκαετία τη Βρετανία ως ο τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρισμού στην Ευρώπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου