Το σχέδιο πρέπει να παρουσιαστεί τον Ιούλιο στο πλαίσιο της αναθεώρησης του μακροπρόθεσμου προγράμματος Εθνικής Ασφάλειας. Αν το σχέδιο υλοποιηθεί, θα είναι η πρώτη περίπτωση εφοδιασμού των δυνάμεων αυτοάμυνας της Ιαπωνίας με επιθετικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς.
Ο Ρώσος εμπειρογνώμονας Ντμίτρι Στρελτσόφ δεν είδε σ΄αυτό το βήμα της ιαπωνικής κυβέρνησης τίποτα το απροσδόκητο και εκπληκτικό:
- Η απόφαση της κυβέρνησης της Ιαπωνίας για την έναρξη της δημιουργίας βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς είναι αναμενόμενο και λογικότατο βήμα. Προηγουμένως είχε διακηρυχθεί η ανάγκη διατήρησης του στρατιωτικού δυναμικού σε επίπεδο αρκετό για επίθεση σε στρατιωτικές βάσεις του εχθρού έξω από τα όρια της Ιαπωνίας. Εννοούνται πρώτα απ΄όλα οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο έδαφος της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας. Όμως αυτός ο στόχος μπορεί να ερμηνευθεί και από ευρύτερη άποψη: η Ιαπωνία περνά από το καθαρά αμυντικό δόγμα σε επιθετικό. Πρόκειται για ποιοτική στροφή στην αμυντική πολιτική της Ιαπωνίας.
Ο Ντμίτρι Στρελτσόφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το σχέδιο θα εξασφαλίσει την υποστήριξη της Βουλής. Τα επιχειρήματα είναι προφανή και απορρέουν από την όξυνση της κατάστασης στη Βοριοανατολική Ασία τόσο λόγω των στρατιωτικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας, όσο και την ενεργοποίηση των απαιτήσεων της Κίνας για την επιστροφή των νησιών Ντιαογιουιντάο.
Εννοείται ότι η Ιαπωνία επιδιώκει να αποκτήσει δικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς όχι για να τους χρησιμοποιήσει με την πρώτη ευκαιρία κατά της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας. Πρόκειται κυρίως για μέσο αποτροπής, θεωρεί ο Στρελτσόφ. Ο εμπειρογνώμονας δεν θεωρεί βάσιμους ούτε τους φόβους ότι η δημιουργία βαλλιστικών πυραύλων θα ωθήσει την Ιαπωνία στη δημιουργία δικού της πυρηνικού όπλου. Αν και η Ιαπωνία εδώ και πολύ καιρό ακολουθεί την τακτική διατήρησης του επιστημονικο-τεχνικού της δυναμικού σε επαρκές επίπεδο για τη δημιουργία πυρηνικής βόμβας και διαθέτει τα απαραίτητα γι΄αυτό το σκοπό υλικά, στο ορατό μέλλον δεν τίθεται ζήτημα πυρηνικού όπλου για την Ιαπωνία. Εκτός αυτού, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται στη μετατροπή της Ιαπωνίας σε πυρηνική δύναμη.
Ο Ντμίτρι Στρελτσόφ ελπίζει ότι η Κίνα θα αντιδράσει αρκετά ήρεμα στην εμφάνιση στην Ιαπωνία νέων βαλλιστικών πυραύλων. Παρόλ΄ αυτά, δεν πρέπει να αποκλειστεί εντελώς ο κίνδυνος λήψης κάποιων αντίμετρων από την πλευρά της Κίνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου