Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

To barter trade και η Βόρεια Κορέα

Το barter trade (ανταλλαγή αγαθών χωρίς ανταλλαγή χρημάτων) σε βασικά αγαθά και μακροχρόνιες διπλωματικές σχέσεις, είναι βασικό στην κατανόηση της πιο πρόσφατης απόπειρας παραβίασης του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (Βόρεια Κορέα).
Στις 16 Ιουλίου ο πρόεδρος του Παναμά ανακοίνωσε ότι η χώρα του είχε κατάσχει ένα βορειοκορεάτικο πλοίο που μετέφερε λαθραίο στρατιωτικό φορτίο από την Κούβα με προορισμό τη Βόρεια Κορέα. Το φορτίο αποτελείται από εξαρτήματα πυραύλων, κάτι που απαγορεύεται με βάση το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.

Ωστόσο, ενώ τα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως επικεντρώνονται στην παράνομη πυραυλική οικονομία, είναι η κουβανέζικη ζάχαρη που προορίζεται για τη λιμοκτονούσα Βόρεια Κορέα που αναδεικνύει το barter trade που έχει παίξει έναν κεντρικό ρόλο στις σχέσεις της Β. Κορέας με χώρες πρόθυμες να περιφρονήσουν το εξαιρετικά περιοριστικό καθεστώς των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αφθονία και ελλείψεις της Βόρειας Κορέας

Η Βόρεια Κορέα είναι φτωχή και οι πολίτες της πεινάνε αλλά έχει μια αφθονία σε στρατιωτικό εξοπλισμό από τη σοβιετική εποχή καθώς επίσης και τους τεχνικούς για να επιδιορθώσουν και να αναβαθμίσουν τον παλαιό σοβιετικό ή κινεζικό στρατιωτικό εξοπλισμό σε αντάλλαγμα τρόφιμα ή πολυπόθητο ξένο συνάλλαγμα. Στο παρελθόν, αυτό θα μπορούσε να ήταν ρύζι (στην περίπτωση της Μιανμάρ) και η Κούβα δεν έχει έλλειψη ζάχαρης. Και τα δύο εμπορεύματα όμως είναι σε έλλειψη στην Πιονκγιάνκ.

Η ελίτ της Βόρειας Κορέας επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει το στενό εύρος των αγαθών και υπηρεσιών που η υψηλά στρατιωτικοποιημένη κοινωνία της έχει να προσφέρει, ως αντάλλαγμα για βασικά είδη διατροφής. Σε έναν κόσμο παγκοσμιοποιημένου, διεθνούς εμπορίου, η φτώχεια της Βόρειας Κορέας και ιδίως η απομόνωσή της, καθιστά τις λίγες εναπομείνασες σχέσεις με κράτη όπως η Κούβα, όλο και πιο σημαντικές για την ψυχολογική ευημερία του καθεστώτος.

Σχέσεις Ψυχρού Πολέμου με την Κούβα

Στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, οι εμπορικοί εταίροι της Βόρειας Κορέας έξω από τη Βορειοανατολική Ασία –συμπεριλαμβανομένων των Βιρμανίας, Κούβας, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Κονγκό (Μπραζαβίλ), Ερυθραίας, Αιθιοπίας, Ιράν, Πακιστάν, Υεμένης και Ζιμπάμπουε- βρίσκουν επίσης το όνομά τους να συνδέεται με τις μεταφορές από την πλευρά της Βόρειας Κορέας, στρατιωτικού υλικού ή ευαίσθητης τεχνολογίας πυραύλων.

Σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις, τα πολύτιμα έσοδα σε ξένο συνάλλαγμα έπαιξαν ένα μεγάλο ρόλο αλλά στην περίπτωση της Κούβας –μια άλλη φτωχή χώρα- η αξία της σχέσης είναι barter trade και μια ιδιαίτερα σημαντική διπλωματικά και πολιτικά σχέση για τη Βόρεια Κορέα, που αποτελεί σήμερα το πιο απομονωμένο κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

Η σχέση της Βόρειας Κορέας με την Κούβα έχει τις ρίζες της σε μια άλλη εποχή, όταν οι δύο χώρες επωφελούνταν από τις επιχορηγήσεις και τις ευνοϊκές εμπορικά συμφωνίες με την πρώην Σοβιετική Ένωση. Ωστόσο, υπάρχει η ηχώ από αυτό το παρελθόν σήμερα. Για παράδειγμα, ένας αριθμός brokers όπλων –ένας εκ των οποίων προσέφερε πυραύλους της Βόρειας Κορέας σε ένα Βρετανό έμπορο όπλων ο οποίος στη συνέχεια καταδικάστηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2012- μιλούν άπταιστα ισπανικά.

Η ανάγκη για μεγαλύτερη διεθνή ανταλλαγή πληροφοριών

Παρόλα αυτά, ο κόσμος έχει προχωρήσει από το 1989 και οι τελευταίες πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας έχουν απομονώσει περαιτέρω τη χώρα και έχουν οδηγήσει στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων από τα Ηνωμένα Έθνη που παρέχουν ρητή διατύπωση για την επιθεώρηση των ύποπτων βορειοκορεάτικων σκαφών. Ενώ το barter trae και οι συναφείς στρατιωτικές μεταφορές θα συνεχίσουν να συμβαίνουν, η μεγαλύτερη διεθνής συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών ίσως οδηγήσει σε μια αύξηση του αριθμού των κατασχέσεων.


ΑΠΟΔΟΣΗ:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου