Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ Βρετανικά μαχητικά θωρακίζουν τις κυπριακές βάσεις - Ρωσικά πλοία στη Μεσόγειο

Σε ευρύτερη κλιμάκωση οδηγείται η συριακή κρίση ύστερα από τις πληροφορίες ότι η Ρωσία εντείνει τη ναυτική της παρουσία στη Μεσόγειο, αλλά και τις προληπτικές κινήσεις της RAF πάνω από τις βρετανικές βάσεις της Κύπρου.

Βρετανικά μαχητικά θωρακίζουν τις κυπριακές βάσεις - Ρωσικά πλοία στη Μεσόγειο
Οπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, η Ρωσία αποστέλλει ένα αντιτορπιλικό πλοίο και ένα καταδρομικό εξοπλισμένο με πυραύλους στη Μεσόγειο για να ενισχύσει την ναυτική της παρουσία στην περιοχή.

Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, πηγή του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι η κατάσταση επιτάσσει «να προβούμε σε ορισμένες αναπροσαρμογές της ναυτικής μας παρουσίας».
Ωστόσο πηγή του γενικού επιτελείου του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού αρνήθηκε αργότερα (Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο) ότι η ανάπτυξη των ρωσικών πλοίων έχει σχέση με τη συριακή κρίση, κάνοντας λόγο για προγραμματισμένη «αντικατάσταση» πλοίων της ρωσικής ναυτικής δύναμης στη Μεσόγειο.
Την ίδια στιγμή έξι βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη «Typhoon» έχουν αναπτυχθεί στην Κύπρο προκειμένου να προστατεύοσυν τις εκεί βρετανικές βάσεις.
Οπως σημειώνει ο Guardian, η Συρία έχει τη δυνατότητα να πλήξει με πυραύλους την Κύπρο ως αντίποινα σε περίπτωση που οι βρετανικές δυνάμεις συμμετάσχουν στις επιθέσεις κατά του καθεστώτος Ασαντ.
Η Κύπρος απέχει μόλις 200 χιλιόμετρα από τις συριακές ακτές.
Εκπρόσωπος του Βρετανικού Υπουργείου Αμύνης, δήλωσε ότι η ανάπτυξη των έξι Typhoon δεν αποτελεί προπαρασκευαστική κίνηση για επίθεση εναντίον της Συρίας.
«Πρόκειται για ένα αμιγώς προληπτικό μέτρο για την προστασία των βρετανικών συμφερόντων στην περιοχή και των εκεί βάσεών μας σε μία περιοχή υψηλής έντασης. Πρόκειται για μία αμυντική κίνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου