Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Διακυβεύονται πολλά για την Κίνα στη Μέση Ανατολή, αλλά... δεν μπορεί να τα φτάσει

Η επιδείνωση της διαμάχης στη Συρία έχει εκθέσει μια δυσάρεστη αλήθεια πίσω από την αγαπημένη, μη παρεμβατική πολιτική της Κίνας: το Πεκίνο δεν μπορεί να κάνει πολλά για να επηρεάσει τα γεγονότα ακόμη και εάν το ήθελε.
Έχοντας αδύναμες και μη δοκιμασμένες στρατιωτικές δυνάμεις, ανίκανες να προβάλουν δύναμη στη Μέση Ανατολή, η Κίνα μπορεί μόνο να παίξει ένα χαμηλό ρόλο κλειδί, σε μια περιοχή που είναι κρίσιμης σημασίας για την ενεργειακή της ασφάλεια.


Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί των προετοιμάζονται για μια πιθανή στρατιωτική επίθεση στη Συρία, εγείροντας τις ανησυχίες για μια περιφερειακή «πυρκαγιά», η Κίνα παραμένει σταθερά στο περιθώριο, παρά το γεγονός ότι έχει πολλά περισσότερα να διακυβεύονται από ό,τι κάποιες άλλες μεγάλες δυνάμεις.

Η Μέση Ανατολή είναι η μεγαλύτερη πηγή της Κίνας για αργό πετρέλαιο. Χωρίς αυτό, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, θα παύσει. Στο επτάμηνο του έτους, η Κίνα εισήγαγε περίπου 83 εκατ. τόνους αργού πετρελαίου από την περιοχή, το ήμισυ του συνόλου της, με τους κορυφαίους προμηθευτές να είναι οι Σαουδική Αραβία, Ιράν, Ιράκ, Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Κίνα έχει λίγα οικονομικά συμφέροντα στη Συρία, αλλά εκτιμά ότι έχει μια στρατηγική και διπλωματική επιτακτική ανάγκη, να διασφαλίσει τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και να προστατεύσει μια ζωτική πηγή ενέργειας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο απόστρατος υποστράτηγος Luo Yuan, ένας από τις γνωστότερες στρατιωτικές φιγούρες στην Κίνα, είχε δηλώσει πριν από κάποιο διάστημα ότι «με τόσο πολύ πετρέλαιο να διακυβεύεται, δεν μπορούμε να νομίζουμε ότι τα ζητήματα της Συρίας και του Ιράν δεν έχουν καμία σχέση με μας».

Η Κίνα επιμένει πως ούτε υποστηρίζει ούτε προστατεύει το Σύριο πρόεδρο Bashar al-Assad, δηλώνοντας ότι άσκησε βέτο στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που θεωρούσε ότι τα επιδείνωναν την κατάσταση. Το Πεκίνο έχει επίσης φιλοξενήσει αξιωματούχους τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης, σε μια προσπάθεια να βρει μια πολιτική λύση, με μικρά αποτελέσματα ωστόσο.

Ακόμη κι αν η κυβέρνηση πήγαινε ενάντια στις αρχές του να μην παρεμβαίνει στις υποθέσεις άλλων χωρών, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA), κάθε άλλο παρά ικανός είναι για κάτι περισσότερο από μια συμβολική παρουσία σε εδάφη μακριά από τα τοπικά.

«Όσον αφορά το ενδεχόμενο ο PLA να συμμετάσχει ενεργά, κάνοντας πράγματα που οι ΗΠΑ και οι συμμαχοί τους σχεδιάζουν να κάνουν τις επόμενες ημέρες, αυτή τη στιγμή δεν έχει τα μέσα να το κάνει», δήλωσε ο Ross Babbage, στρατιωτικής αναλυτής στην Καμπέρα και πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αυστραλιανής Άμυνας.

Ο στρατός της Κίνας, παρά το ότι κάνει ραγδαία πρόοδο στην τεχνολογία των μαχητικών stealth και στην έκδοση του πρώτου αεροπλανοφόρου της, είναι σε μεγάλο βαθμό άπειρος. Την τελευταία φορά πολέμησε το 1979, εναντίον του Βιετνάμ, και δεν τα πήγε πολύ καλά.

Τα κινεζικά πλοία έχουν συμμετέχει σε επιχειρήσεις περιπολίας κατά της πειρατείας στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας, αλλά όταν χρειάστηκε να απομακρύνει τους πολίτες της από τη Λιβύη το 2011, η Κίνα υποχρεώθηκε να στηριχθεί κυρίως σε ναυλωμένα πλοία.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου