Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΕΙΟΝ 4% ΤΟ 2013: Φρένο στον κατήφορο της ύφεσης

Στο 4% οριοθετούν την ύφεση του 2013 οικονομικό επιτελείο και τρόικα, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο από τις έως τώρα προβλέψεις για τη μεταβολή του ΑΕΠ εντός του τρέχοντος έτους.

Φρένο στον κατήφορο της ύφεσης
Οπως έγινε γνωστό χθες, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η ύφεση θα είναι τελικά ηπιότερη φέτος και πως του χρόνου η ελληνική οικονομία θα περάσει σε ανάπτυξη με έστω και οριακό ρυθμό μεγέθυνσης στην περιοχή του 0,6%.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι αρχικά το υπουργείο Οικονομικών, η τρόικα, αλλά και αναλυτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό προέβλεπαν βαθύτερη ύφεση από το 4%. Να υπενθυμίσουμε πως στον προϋπολογισμό του 2013 και το Μεσοπρόθεσμο είχε υπολογιστεί στο 4,5% και στο Μνημόνιο στο 4,2%. Ο ΟΟΣΑ είχε διατυπώσει την εκτίμηση για 4,8% και το ΙΟΒΕ για 4,8% με 5%.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Οικονομικών, είναι εξαιρετικά πιθανό το τελικό αποτέλεσμα να είναι ακόμη καλύτερο και το ΑΕΠ να μειωθεί φέτος κατά 3,8%, αλλά επελέγη μετά από συμφωνία με την τρόικα μία πιο... συντηρητική πρόβλεψη.
Φρένο στον κατήφορο της ύφεσης
Το ίδιο στέλεχος υπογράμμισε πως η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μεγάλη αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι θεωρούμε σίγουρο ότι του χρόνου θα έχουμε θετικό ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ, βάζοντας έτσι τέλος σε μία εξαετία μεγάλης και παρατεταμένης ύφεσης. Τρόικα και οικονομικό επιτελείο αναμένεται να κινηθούν συντηρητικά όσον αφορά και στο ζήτημα του πλεονάσματος της γενικής κυβέρνησης για το 2013.
Φρένο στον κατήφορο της ύφεσης
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για ένα μικρό πλεόνασμα φέτος, με τις τελικές εκτιμήσεις να «κλειδώνουν» τις επόμενες μέρες, όπως και η τελική πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2014.
Η οριστικοποίηση του μακροοικονομικού σεναρίου για τη διετία 2013-2014 αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα στην παρούσα φάση της διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής της τρόικας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο να επέλθει συμβιβασμός για τις προβλέψεις σχετικά με το «κλείσιμο» του φετινού προϋπολογισμού καθώς και για τις παραδοχές του προϋπολογισμού του 2014.
Η Αθήνα ευελπιστεί πως δεν θα ζητηθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2014, καθώς κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε σημαντικά το κλίμα και θα προκαλούσε έντονες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις. Στο υπουργείο Οικονομικών μιλούν μόνο για μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα για τον επόμενο χρόνο.
ΤΡΟΪΚΑ
Να μη χαλαρώσουν οι προσπάθειες
Δεν θα πρέπει να χαλαρώσουν οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης λόγω των «καλών νέων» των τελευταίων ημερών.
Αυτό διαμηνύει η τρόικα στα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κατά τη διάρκεια των τελευταίων συσκέψεων, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η ελληνική οικονομία είναι ακόμη «εύθραυστη».
Υπενθυμίζουν δε πως η σωρευτική μείωση του ΑΕΠ από το 2008 μέχρι και το τέλος του τρέχοντος έτους θα ξεπεράσει κατά πολύ το 25% και ως εκ τούτου δεν είναι εύκολο η οικονομία να εισέλθει σε μία βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά.
Το ίδιο ισχύει και για το πρωτογενές πλεόνασμα: Φέτος επιτυγχάνεται ο στόχος για έστω και οριακά θετικό πρωτογενές ισοζύγιο, όμως μέσα στην επόμενη διετία θα πρέπει το πλεόνασμα να φθάσει στο 4,5% του ΑΕΠ.
Κώστας Τσαχάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου