Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Ροχανί: Οι σκληρές κυρώσεις βλάπτουν το λαό

Για βίαιες κυρώσεις σε βάρος της χώρας του μίλησε ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί από το βήμα της ετήσιας συνεδρίασης του ΟΗΕ ενώ διαμήνυσε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε δεσμευτικές συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα που θα έχουν στόχο να υπάρξει αποτέλεσμα. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη εξάλλου-ερωτηθείς για το εάν αποδέχεται το Ολοκαύτωμα-είπε ότι οι Ναζί διέπραξαν καταδικαστέα εγκλήματα σε βάρος του εβραϊκού λαού.
Ο ιρανός πρόεδρος στον ΟΗΕ (φωτ: AFP)Ο ιρανός πρόεδρος στον ΟΗΕ (φωτ: AFP)
Τηρώντας πιο μετριοπαθή στάση σε σχέση με τον προκάτοχό του σε ό,τι αφορά το Ισραήλ και τα πυρηνικά που διαθέτει η χώρα του αλλά με σκληρή γλώσσα σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, ο ιρανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θα επηρεαστεί από τις «ομάδες πίεσης» για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ ζήτησε να υπάρξει μια συνεπής στάση από την Ουάσινγκτον επί του θέματος.
Ο Ροχανί δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει σε δεσμευτικές συζητήσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του, διαμήνυσε ότι τα πυρηνικά όπλα «δεν έχουν θέση στην άμυνα και την ασφάλεια του Ιράν» και τόνισε ότι δεν επιδίωξε να οξυνθούν οι εντάσεις με τις ΗΠΑ. Χαρακτήρισε όμως σκληρές τις διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της χώρας του, συγκρίνοντάς τες με τα αυστηρά μέτρα κατά του Ιράκ ενόσω ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν στην εξουσία, σημειώνοντας ότι υποφέρουν οι απλοί πολίτες και όχι οι πολιτικοί από αυτές. 
Ερωτηθείς για τη στάση του ως προς τους Ναζί είπε ότι διέπραξαν εγκλήματα «καταδικαστέα» κατά του εβραϊκού λαού και συμπλήρωσε: «Δεν είμαι ιστορικός και όταν πρόκειται να μιλούμε για τις διαστάσεις του Ολοκαυτώματος, οι ιστορικοί θα έπρεπε να έχουν τον πρώτο λόγο». Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν ασκήσει έντονη κριτική στον Ροχανί γιατί δεν είχε απαρνηθεί τη ρητορική του προκάτοχού του, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.
 
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «κυνική και γεμάτη υποκρισία» την ομιλία Ροχανί εκτιμώντας ότι η Τεχεράνη προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου