Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

“Όχι” από Draghi για συμμετοχή της ΕΚΤ στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

“Όχι” από Draghi για συμμετοχή της ΕΚΤ στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους


Μιλώντας κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, έπειτα από την ανακοίνωση της απόφασης για διατήρηση των επιτοκίων του ευρώ στα επίπεδα του 0,5%, ο πρόεδρος της ΕΚΤ δέχθηκε ερώτηση για το εάν η ΕΚΤ θα συμμετάσχει σε τυχόν διαγραφή του ελληνικού χρέους, για να απαντήσει: “Η απάντηση είναι όχι. Τα έχουμε πει αυτά και όταν συζητούσαμε για την Ελλάδα πριν από ένα χρόνο. Δεν μας επιτρέπεται η χρηματοδότηση (κρατών)".

Επίσης, ο Draghi ξεκαθάρισε ότι η όποια επέκταση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης θα συνοδευτεί από νέους όρους. Το ελληνικό πρόγραμμα θα τελειώσει το 2014, και επομένως υπάρχει ακόμα χρόνος για να εξετασθεί, είπε.
"Για την Ελλάδα, μπορώ να πω ότι το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής λήγει στα τέλη του 2014 και αυτό αφήνει κάποιο χρόνο για να αποφασίσει το Eurogroup για την επέκταση και τις προοπτικές της Ελλάδας να ανακτήσει την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές. Εάν χρειαστεί επέκταση, θα απαιτηθούν περαιτέρω όροι", είπε.
Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε τη δέσμευσή του να διατηρήσει τα επιτόκια του ευρώ στα σημερινά ή και σε χαμηλότερα επίπεδα για καιρό. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας συζητήθηκε η ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων.
Επίσης, ανέφερε ότι οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ αναβάθμισαν τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2013 και τις υποβάθμισαν για το 2014, αναμένοντας συρρίκνωση 0,4% φέτος (έναντι 0,6%) και ανάπτυξη 1% (έναντι 1,1%) για τον επόμενο χρόνο.

Πηγή: “Όχι” από Draghi για συμμετοχή της ΕΚΤ στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/22096/ohi-apo-draghi-gia-symmetohi-tis-ekt-stin-elafrynsi-toy-ellinikoy-hreoys#ixzz2e1pIxtad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου