Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΣΑΛΟΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Ο Κάμερον απειλεί τις εφημερίδες

Σάλο προκάλεσαν οι απειλές του Ντέιβιντ Κάμερον εναντίον όσων βρετανικών εφημερίδων δημοσιεύουν πληροφορίες για το θέμα των παρακολουθήσεων από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) και τη βρετανική GCHQ.

Ο Κάμερον απειλεί τις εφημερίδες
Οι δηλώσεις Κάμερον, πως η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει μέτρα σε περίπτωση που οι εφημερίδες (η βρετανική «The Guardian» πρωτοστατεί διεθνώς στο ρεπορτάζ για τις παράνομες παρακολουθήσεις) δεν ακούσουν την κυβέρνηση και συνεχίσουν να δημοσιεύουν πληροφορίες για το θέμα χωρίς να επιδεικνύουν «κοινωνική υπευθυνότητα», ήρθαν μερικά μόλις 24ωρα αφότου ο διευθυντής της εφημερίδας «The Guardian» Αλαν Ράσμπριτζερ, αναφερόμενος στις προσπάθειες της βρετανικής κυβέρνησης να φιμώσει τα μέσα, είχε πει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο οι εφημερίδες της Μεγάλης Βρετανίας να μεταφέρουν τα γραφεία τους στις ΗΠΑ που η ελευθερία του Τύπου είναι εγγυημένη από το Σύνταγμα της χώρας.

Εισβολή
Ο Ράσμπριτζερ έκανε τις δηλώσεις αυτές βασιζόμενος στο περιστατικό της εισβολής των υψηλόβαθμων αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών στα κεντρικά γραφεία της εφημερίδας τον Ιούλιο, κατά την οποία οι άνθρωποι της «Guardian» αναγκάστηκαν, ύστερα από σχετική υπόδειξη, να καταστρέψουν τους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών που είχαν μέσα τα δεδομένα για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων τα οποία είχε δώσει ο Εντουαρντ Σνόουντεν.
Οι δημοσιεύσεις συνεχίστηκαν μέσω των γραφείων της εφημερίδας στη Νέα Υόρκη. Στις νέες απειλές της βρετανικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού της χώρας απάντησε μέσω Twitter ένας εκ των βασικών υπευθύνων για τις αποκαλύψεις, ο δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Στην καταπιεστική Βρετανία, οι πολιτικοί αξιωματούχοι είναι αυτοί που αποφασίζουν τι δημοσιεύεται και τι όχι».
Νταϊάν Φάινσταϊν
Νταϊάν Φάινσταϊν
Η αλγεινή εντύπωση που άφησαν οι δηλώσεις Κάμερον πάντως καταγράφεται σε πλήθος δημοσιευμάτων και στο Διαδίκτυο, με αρκετούς αναλυτές και συντάκτες να αναρωτιούνται τι θέλει να κρύψει από το κοινό ο πρωθυπουργός της Βρετανίας εγείροντας ζήτημα ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, παρότι εξέφρασε τη «βαθιά του ανησυχία» για τις αποκαλύψεις και για την έλλειψη ελέγχου από την κυβέρνηση των προγραμμάτων παρακολούθησης, εν συνεχεία συμφώνησε με τον Ντέιβιντ Κάμερον όσον αφορά το θέμα της χρησιμότητας των υπηρεσιών πληροφοριών.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
ΝΤΑΪΑΝ ΦΑΪΝΣΤΑΪΝ
Η ΚΥΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ
Η 80χρονη Νταϊάν Φάινσταϊν υπήρξε ένα από τα πιο γερά στηρίγματα του Μπαράκ Ομπάμα σε όλη την «περιπέτεια» της NSA. Το πάθος με το οποίο υπερασπιζόταν το έργο των μυστικών υπηρεσιών αποκτούσε ακόμη μεγαλύτερο ειδικό βάρος, επειδή είναι μία από τις πιο φιλελεύθερες και προοδευτικές μορφές της Γερουσίας, που έχει καταφέρει να κερδίσει τον σεβασμό και των αντιπάλων της. Η επικεφαλής της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας είναι μία από τις ελάχιστες υπερκομματικές πολιτικές προσωπικότητες. «Αλλα πράγματα θέλουν συντηρητικές λύσεις, άλλα προοδευτικές», συνηθίζει να λέει. Αν υπάρχει κάτι που δεν ανέχεται, είναι να της κρύβουν πληροφορίες. Γι' αυτό η Φάινσταϊν έγινε πυρ και μανία όταν διαπίστωσε ότι η NSA δραστηριοποιείται με τρόπους άγνωστους προς τη Γερουσία. Για τον Ομπάμα είναι μεγάλο πλήγμα το ότι, έστω προσωρινά, πέρασε στο στρατόπεδο των επικριτών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου