Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τετάρτη σχέδια για την κατασκευή 1.500 νέων κατοικιών σε εβραϊκό οικισμό της ανατολικής Ιερουσαλήμ, λίγες ώρες αφότου αποφυλάκισε 26 παλαιστίνιους κρατούμενους.
Το Ισραήλ απελευθέρωσε τη νύχτα τη δεύτερη από τις τέσσερις ομάδες Παλαιστινίων που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές επί 19 και πλέον χρόνια, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την οποία ξεκίνησαν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.
Ωστόσο, η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου αποφάσισε να επιταχύνει την εποικιστική δραστηριότητα, εγκρίνοντας την ανέγερση 1.500 κατοικιών στον εβραϊκό οικισμό Ραμάτ Σλόμο στην ανατολική Ιερουσαλήμ, προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις σκληροπυρηνικών βουλευτών και μελών της κυβέρνησης για την αποφυλάκιση των Παλαιστινίων.
Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του στρατού, εγκρίθηκαν άλλα δύο οικιστικά σχέδια στην ανατολική Ιερουσαλήμ: η κατασκευή τουριστικού και αρχαιολογικού κέντρου έξω από τα τείχη της Παλιάς Πόλης και ενός εθνικού πάρκου στις πλαγιές του όρους Eρμών.
Η αποφυλάκιση των Παλαιστινίων
Οι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν με λεωφορεία από την ισραηλινή φυλακή του Οφερ κοντά στην Ιερουσαλήμ στο πέρασμα Μπεϊτούνα στη Δυτική Όχθη, όπου αφέθηκαν ελεύθεροι 21 από αυτούς και και στο πέρασμα Ερέζ στη Λωρίδα της Γάζας, όπου αφέθηκαν ελεύθεροι οι υπόλοιποι πέντε, εν μέσω πανηγυρισμών και πυροτεχνημάτων.
Οι πρώην κρατούμενοι έγιναν δεκτοί ως ήρωες από τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τις οικογένειές τους στην Μουκάτα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.
Ο Μ. Αμπάς ανέφερε ότι η επόμενη ομάδα κρατουμένων θα απελευθερωθεί σε δύο μήνες και διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία για όσο παραμένει κρατούμενος έστω και ένας Παλαιστίνιος στις ισραηλινές φυλακές.
Οι 26 Παλαιστίνιοι, που είχαν φυλακιστεί πριν από τις συμφωνίες του Όσλο το 1993, είχαν καταδικαστεί σχεδόν όλοι τους σε ποινές ισόβιας κάθειρξης για τις δολοφονίες Ισραηλινών πριν από τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο. Οι κρατούμενοι αυτοί είχαν ήδη μείνει στη φυλακή από 19 έως 28 χρόνια.
Ο μακροβιότερος κρατούμενος ήταν ο Ισα Αμπεντ Ράμπο, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία δύο φοιτητών στη νότια Ιερουσαλήμ τον Οκτώβριο του 1984.
Το ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την ένσταση που υπέβαλαν οικογένειες των θυμάτων κατά της αποφυλάκισης των Παλαιστινίων.
«Η απόφαση της απελευθέρωσης των φυλακισμένων είναι μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που έπρεπε να πάρω. Είναι άδικη, καθώς οι τρομοκράτες αυτοί απελευθερώνονται πριν εκτίσουν την ποινή τους. Η καρδιά μου είναι στις οικογένειες που πενθούν», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου την Τρίτη.
Μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την αποφυλάκιση των Παλαιστινίων έχουν πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες.
Η εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ απειλεί τις διαπραγματεύσεις
«Η δημιουργία συσχετισμού ανάμεσα στην απελευθέρωση μιας νέας ομάδας φυλακισμένων και στην ανακοίνωση της ανέγερσης χιλιάδων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς αντιβαίνει σε όλες τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν πριν από τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο διαπραγματευτής Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, γενικός γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).
Οι παλαιστίνιοι διαπραγματευτές διαμηνύουν ότι «καταστρέφει την ειρηνευτική διαδικασία» η συνέχιση της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας, την οποία καταδικάζει η διεθνής κοινότητα και ήταν η αιτία για την διακοπή των προηγούμενων διαπραγματεύσεων τον Σεπτέμβριο του 2010.
Υψηλόβαθμος ισραηλινός αξιωματούχος έχει δηλώσει ότι το Ισραήλ θα «συνεχίσει τους προσεχείς μήνες να ανακοινώνει ανεγέρσεις κατοικιών στις συνοικίες των εβραϊκών οικισμών και στην Ιερουσαλήμ», υποστηρίζοντας ότι «οι Αμερικανοί και οι Παλαιστίνιοι ήταν ενήμεροι εκ των προτέρων για τη ρύθμιση αυτή».
Οι παλαιστίνιοι ηγέτες αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι δέχτηκαν την κατασκευή νέων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς με αντάλλαγμα την απελευθέρωση φυλακισμένων.
Τον Αύγουστο, οι ισραηλινές αρχές ενέκριναν την κατασκευή τουλάχιστον 2.000 οικιστικών μονάδων στην ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη, την παραμονή ενός γύρου διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους. Οι τελευταίοι προειδοποίησαν τότε για πιθανή αποτυχία των διαπραγματεύσεων.
Τον Μάρτιο του 2010, το Ισραήλ ανακοίνωσε την κατασκευή 1.600 κατοικιών στο Ραμάτ Σλόμο κατά την επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην περιοχή, προκαλώντας πλήγμα στις ισραηλινοαμερικανές σχέσεις και οργή στους Παλαιστινίους.
Newsroom Enet με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου