Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

«ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΑΠΟ ΤΟ SPD 86% είπε ναι στον συνασπισμό

Με την ηγετική ομάδα του SPD στο πλευρό του και την έγκριση των συνέδρων να διαπραγματευτεί μια κυβερνητική συμφωνία με τους Χριστιανοδημοκράτες, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ετοιμάζεται για το μεγάλο «παζάρι» με την Ανγκελα Μέρκελ, το οποίο θα ξεκινήσει την Τετάρτη.

Ο αρχηγός του SPD Ζ. Γκάμπριελ ξεκαθάρισε ότι «όταν κανείς ξεκινά διαπραγματεύσεις θέτει ως στόχο να τις φέρει σε πέρας με επιτυχία»
Ο αρχηγός του SPD Ζ. Γκάμπριελ ξεκαθάρισε ότι «όταν κανείς ξεκινά διαπραγματεύσεις θέτει ως στόχο να τις φέρει σε πέρας με επιτυχία»
«Χαιρόμαστε που θα αρχίσουν οι συνομιλίες με το CDU», δήλωσε ο Γκάμπριελ εξερχόμενος του μίνι συνεδρίου των Σοσιαλδημοκρατών, όπου 229 σύνεδροι έδωσαν το πράσινο φως στον αρχηγό τους και μόλις 31 εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε μια συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Τις προηγούμενες ημέρες το κλίμα φαινόταν αρκετά αρνητικό, όμως η αλλαγή ήταν εμφανής χθες: το SPD ετοιμάζεται να κυβερνήσει, αφού όπως ξεκαθάρισε και ο Γκάμπριελ «όταν κανείς ξεκινά διαπραγματεύσεις, θέτει τον στόχο να τις φέρει σε πέρας με επιτυχία».
Ακόμη και οι λίγοι διαδηλωτές που είχα συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο «Βίλι Μπραντ», που ζητούσαν να εγκαταλειφθεί το ενδεχόμενο του Μεγάλου Συνασπισμού και η ηγεσία να επιλέξει τη συνεργασία με Πράσινους και Αριστερά, διαλύθηκαν πολύ σύντομα και χωρίς παρατράγουδα.
Η ΜΕΡΚΕΛ ΓΝΩΡΙΖΕΙ...  Η Ανγκελα Μέρκελ γνωρίζει ότι πρέπει να κάνει αρκετές υποχωρήσεις στους Σοσιαλδημοκράτες, προκειμένου η κυβερνητική συμφωνία να μη «σκοντάψει» στο δημοψήφισμα της κομματικής βάση
Η ΜΕΡΚΕΛ ΓΝΩΡΙΖΕΙ...

Η Ανγκελα Μέρκελ γνωρίζει ότι πρέπει να κάνει αρκετές υποχωρήσεις στους Σοσιαλδημοκράτες, προκειμένου η κυβερνητική συμφωνία να μη «σκοντάψει» στο δημοψήφισμα της κομματικής βάσης, το οποίο θα διεξαχθεί μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων
Η κίνηση «ματ» για να κερδίσει τους συνέδρους με το μέρος του ο Γκάμπριελ ήταν η συσπείρωση που έδειξε ολόκληρη η ηγετική ομάδα και φυσικά η λίστα με τις 10 προϋποθέσεις που κατάρτισε και παρουσίασε στο συνέδριο, βάσει των οποίων θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ.
Εκ των ων ουκ άνευ για το SPD, σύμφωνα με τη λίστα, είναι η καθιέρωση ενιαίου κατώτατου ωρομισθίου ύψους 8,5 ευρώ, όπως επίσης και ο περιορισμός των ενοικιαζόμενων εργαζομένων και των συμβάσεων έργου.
Συντάξεις
Ακολουθούν η καθιέρωση καλής σύνταξης και η εξομοίωσή της για την Ανατολική και τη Δυτική Γερμανία, η αύξηση των εισφορών για την ιατρική περίθαλψη, η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών και η ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας σε ηγετικές θέσεις, η καθιέρωση της διπλής υπηκοότητας, η επιδότηση των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, οι επενδύσεις στις υποδομές, η μεταρρύθμιση της παιδείας, η εισαγωγή του φόρου συναλλαγών και στο τέλος η διασφάλιση της ανάπτυξης και η αύξηση της απασχόλησης στην Ευρώπη. Ομολογουμένως, ο τρόπος με τον οποίο είναι διατυπωμένα τα περισσότερα από τα «προαπαιτούμενα» δεν θυμίζουν και τόσο «κόκκινες γραμμές», αλλά προγραμματικές θέσεις που μπορούν να γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
Το μοναδικό σημείο στο οποίο η ηγεσία του SPD δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πίσω είναι η καθιέρωση του ενιαίου κατώτατου μισθού. Ειδικά, δε, ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, η διατύπωση που υιοθέτησε η ηγετική ομάδα στην κατάρτιση της λίστας δεν παραπέμπει καθόλου στην παθιασμένη ομιλία του Γκάμπριελ την Παρασκευή, όπου δεσμεύτηκε πως θα πιέσει τη Μέρκελ για την τόνωση της ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, στη λίστα αναφέρεται «θέλουμε να διασφαλίσουμε και να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν όλα τα κράτη της ΕΕ και κυρίως της Ευρωζώνης συνδυάσουν τη βιώσιμη οικονομική πολιτική με μια βιώσιμη στρατηγική ανάπτυξης».
Η πλειοψηφία των συνέδρων εμφανίστηκε ικανοποιημένη από την τοποθέτηση της ηγεσίας, όμως η αριστερή πτέρυγα ανέβασε κάποια στιγμή τους τόνους, ενοχλημένη από την ξαφνική «εξαφάνιση» της αύξησης της φορολογίας για τους οικονομικά ευκατάστατους από τον κατάλογο. Επίσης, δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι δεν υπήρχε σαφής αντίθεση στο επίδομα για τους γονείς που δεν εγγράφουν τα παιδιά τους παιδικούς σταθμούς, κάτι που οι Χριστιανοκοινωνιστές έχουν χαρακτηρίσει ως τη δική τους «κόκκινη γραμμή».
Αρκετοί σύνεδροι παρατήρησαν ακόμη ότι δεν γίνεται λόγος για αλλαγή της νομοθεσίας που θα επιτρέπει την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, κάτι στο οποίο δεν υπάρχει διάθεση υποχώρησης από τη Μέρκελ, αλλά ήταν στις προγραμματικές εξαγγελίες του SPD.
Χρονικός ορίζοντας
Τελικώς, βέβαια, η έναρξη των διαπραγματεύσεων εγκρίθηκε με ποσοστό 86%, χωρίς περαιτέρω «γκρίνιες». Χρονικός ορίζοντας για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι, όπως είπε ο Γκάμπριελ, τα Χριστούγεννα, όπερ σημαίνει ότι το δημοψήφισμα στη βάση των σοσιαλδημοκρατών για την τελική έγκριση της κυβερνητικής συμφωνίας δεν θα συμπέσει απαραίτητα με το συνέδριο του κόμματος τον Νοέμβριο.
Η ηγεσία του SPD αναζητά ήδη τον τρόπο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, είτε με επιστολική ψήφο είτε με κάλπες στα κατά τόπους γραφεία του κόμματος. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα για τον αρχηγό του SPD: να πείσει τα 470.000 μέλη του κόμματος ότι το SPD δεν θα βγει λαβωμένο από τη συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες, όπως είχε συμβεί το 2009.
ΧΑΝΕΛΟΡΕ ΚΡΑΦΤ
Υπέρ της συνεργασίας
Σημαντικό μερίδιο στο συντριπτικό ποσοστό που ενέκρινε την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση κυβερνητικής συμφωνίας έχει η Χανελόρε Κραφτ. Η πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, που είχε εμφανιστεί ιδιαίτερα επικριτική στην προοπτική ενός Μεγάλου Συνασπισμού, υπερασπίστηκε σθεναρά τη συμμετοχή του SPD στην κυβέρνηση ενώπιον των συνέδρων. Μάλιστα, επικαλέστηκε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το κόμμα για την υπεράσπιση των εργαζομένων, όντας εντός κυβέρνησης, κάτι που δεν μπορεί να πετύχει εάν παραμείνει στην αντιπολίτευση. Ο λόγος της Κραφτ, που είναι από τα ανερχόμενα στελέχη του SPD, βαρύνει ιδιαιτέρως μεταξύ των μελών της αριστερής πτέρυγας και έτσι κατάφερε να περιορίσει γρήγορα και ανώδυνα τις αντιδράσεις. Τον δικό του ρόλο έπαιξε και ο Στάινμπρουκ, ο οποίος στήριξε με μεγάλο πάθος τον Γκάμπριελ.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου