Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Προς αδιέξοδο στο Κυπριακό


Downer-Deipno02
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Το αδιέξοδο στις συζητήσεις για τη διαμόρφωση κοινού ανακοινωθέντος στο Κυπριακό είναι πλέον ορατό καθώς δεν διαπιστώνεται καμία διαφοροποίηση στις εκατέρωθεν θέσεις. Πρώτος για το αδιέξοδο μίλησε και δημοσίως ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οσμάν Ερτούγ, αν και αυτή είναι και η διαπίστωση τόσο της ελληνοκυπριακής πλευράς όσο και των Ηνωμένων Εθνών.
Το θέμα της κυριαρχίας αλλά κυρίως η μορφή της λύσης αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας και είναι προφανές πως δύσκολα μπορεί να υπερπηδηθεί. Επί του παρόντος τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να προσφέρουν χρόνο στις δύο πλευρές και στις συζητήσεις ενώ αποφεύγουν να αναφερθούν πώς θα παρέμβουν εάν δεν προχωρήσει η διαδικασία.

Πηγή του Διεθνούς Οργανισμού ανέφερε στον «Φ» ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, πριν την αναχώρησή του από την Κύπρο, είχε πει πως οι συζητήσεις μπορούν να συνεχισθούν τις επόμενες εβδομάδες. Τα Ηνωμένα Έθνη παρουσιάζονται να χειρίζονται διακριτικά τα θέματα καθώς δεν θέλουν να προκληθεί ένας νέος κύκλος αντιδράσεων, όπως έγινε και κατά του Ντάουνερ.
Ο Οσμάν Ερτούγ δήλωσε ότι συναντήθηκαν προχθές με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ και την ομάδα της και μετέφεραν και πάλι ότι υπάρχει αδιέξοδο στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος. Στη συνάντηση, είπε, συζήτησαν επίσης τις προτάσεις και τις σκέψεις και η τουρκοκύπριακή πλευρά εξέφρασε ακόμη μια φορά την ετοιμότητά της να παρακαθίσει στο τραπέζι και χωρίς κοινό ανακοινωθέν, όπως έχει δηλώσει ο Ντερβίς Έρογλου με διάφορες αφορμές. Κοινή συνάντηση, λόγω και των πανηγυριών στα κατεχόμενα, θα γίνει από εβδομάδας.
Είναι προφανές πάντως ότι, ενόψει αυτού του αδιεξόδου η τουρκική πλευρά επαναφέρει με έντονο τρόπο την ανάγκη να ξεκινήσει η διαδικασία και χωρίς κοινό ανακοινωθέν, θέλοντας να προβάλει την εικόνα πως είναι οι Ελληνοκύπριοι που δημιουργούν προσκόμματα.
Ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, σε διάγγελμά του χθες για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, επανέλαβε τη γνωστή διχοτομική του ρητορική. Είπε ότι «ούτε ένας Τ/κ δεν θα μπορούσε να ζήσει κάτω από ε/κ διοίκηση». Πρόσθεσε ότι οι Τ/κ δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ τις θέσεις για διζωνικότητα, πολιτική ισότητα και ντε φάκτο τουρκικές εγγυήσεις.
Ανέφερε ότι ο ίδιος κάνει το καθήκον του με την υποστήριξη του κόσμου και κάλεσε την ε/κ πλευρά να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι το ψευδοκράτος πέτυχε πολλά αυτά τα 30 χρόνια, δηλώνοντας ωστόσο πως υπάρχουν ακόμα πράγματα που πρέπει να γίνουν. Ανέφερε περαιτέρω πως οι Τ/κ αναγνωρίζουν τη σημασία του ψευδοκράτους, το οποίο και χαρακτήρισε σημαντικό και στρατηγικό βήμα στην ιστορία των Τουρκοκυπρίων.


Read more: http://mignatiou.com/?p=16078#ixzz2ki5UxEBR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου