Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Τυφώνες εκεί; Διασκέψεις εδώ!

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ κουβαλώντας στους ώμους μας το βάρος πολλών γεγονότων που προβληματίζουν (...) όπως ο καταστροφικός αντίκτυπος του τυφώνα "Χαϊγιάν"», δήλωσε η επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα, Κριστιάνα Φιγκέρες, τονίζοντας ότι «οι επόμενες γενιές θα πρέπει να δώσουν μια τεράστια μάχη» και ότι η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής μάς αφορά όλους.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος τη Φιλιππίνων, Αλίσια Ιλάγκα, απηύθυνε δραματική έκκληση για ουσιαστική προώθηση των διαπραγματεύσεων και υλοποίηση των υποσχέσεων των προηγούμενων διασκέψεων, όπως για παράδειγμα η παροχή οικονομικής βοήθειας στις χώρες που απειλούνται περισσότερο και πρέπει να προσαρμοστούν γρηγορότερα στην κλιματική αλλαγή. Η ίδια θύμισε ότι, κατά τρόπο ειρωνικό, στη διάρκεια της προηγούμενης κλιματικής διάσκεψης στην Ντόχα (τέλη του 2012) η χώρα της προσπαθούσε και πάλι να ξεπεράσει το χτύπημα ενός άλλου τυφώνα κατηγορίας 5.
Η διεθνής κοινότητα έχει θέσει στόχο να περιορίσει την άνοδο κατά 2 βαθμούς Κελσίου της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Οπως όμως έχουν επισημάνει οι επιστήμονες της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), με τους σημερινούς ρυθμούς εκπομπών άνθρακα, που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, η αύξηση αυτή θα μπορούσε να φτάσει τους 5 βαθμούς Κελσίου μέχρι τα τέλη του αιώνα, με κίνδυνο πολλαπλασιασμού των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Η Διάσκεψη της Βαρσοβίας, που θα διαρκέσει ώς τις 22 Νοεμβρίου, εντάσσεται στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις εν όψει της μεγάλης Κλιματικής Διάσκεψης του 2015 στο Παρίσι, όπου θα πρέπει να συναφθεί μια διεθνής δεμσευτική συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, η οποία θα πάρει τη σκυτάλη από το Πρωτόκολλο του Κιότο το 2020.
Της ΛΗΔ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
(Πηγές: AFP-ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου