Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Να Συμπεριληφθεί το Φυσικό Αέριο στην Ατλαντική Συμφωνία Εμπορίου Ζητούν οι Ευρωπαίοι

Οι Ευρωπαίοι πρόκειται να ασκήσουν πιέσεις στην Ουάσιγκτον προκειμένου να συμπεριληφθούν οι εξαγωγές φυσικού αερίου στην ατλαντική συμφωνία εμπορίου που συνομολογείται αυτόν τον καιρό ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Στόχος της Ε.Ε. είναι να επωφεληθεί από το φθηνό και άφθονο αμερικανικό αέριο, το οποίο παράγεται στις ΗΠΑ σε μη συμβατικά κοιτάσματα και έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την εγχώρια οικονομία. Το θέμα όμως δεν είναι τόσο εύκολο για τους Αμερικανούς, διότι η κυβέρνηση Ομπάμα φοβάται ότι αν επιτρέψει τις ανεξέλεγκτες εξαγωγές, τότε η τιμή του αερίου θα ανέβει στις ίδιες τις ΗΠΑ, πλήττοντας την οικονομική ανάπτυξη.

Σήμερα, έχουν λάβει άδεια αρκετοί σταθμοί LNG, οι οποίοι θα αναλάβουν προς τα τέλη της δεκαετίας που διανύουμε να εξάγουν το αμερικανικό αέριο στις αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής. Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, οι εξαγωγές προς την Ευρώπη θα μπορούσαν να αγγίξουν ακόμα και τα 170 εκατ. κ.μ. ανά ημέρα, δηλαδή μια ποσότητα ικανή να καλύψει τις μισές ανάγκες της Βρετανίας κατά την χειμερινή περίοδο.
Πάντως, οι αναλυτές θεωρούν ότι η προσθήκη του αερίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ πρόκειται να περιπλέξει ιδιαίτερα την εμπορική συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει ήδη μια ευρεία γκάμα ζητημάτων, όπως τη γεωργία, τα οικονομικά προϊόντα, τον τραπεζικό τομέα, τα πνευματικά δικαιώματα κτλ.
Το θέμα όμως είναι ότι η τιμή του αερίου στην Αμερική είναι σήμερα τρεις φορές φθηνότερη από ότι στην Ευρώπη, εξ ου και η ανάγκη που νιώθει η Ε.Ε. για να προωθήσει το όλο ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου