Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Με ευρύ ανασχηματισμό απάντησε ο Ερντογάν στο μπαράζ παραιτήσεων

Σε ευρύ ανασχηματισμό προχώρησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις χθεσινές παραιτήσεις τριών υπουργών, οι γιοι των οποίων εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς που συνταράσσει την χώρα. Μάλιστα ο ένας εκ των παραιτηθέντων, ο υπουργός Περιβάλλοντος, δεν δίστασε να παροτρύνει τον Ερντογάν να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο και να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του.

Με ευρύ ανασχηματισμό απάντησε ο Ερντογάν στο μπαράζ παραιτήσεων
Ο Ερντογάν, διόρισε 10 νέους υπουργούς, μετά από διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Αντικαταστάθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος που παραιτήθηκαν χθες το πρωί λόγω της υπόθεσης διαφθοράς. Οι γιοι των υπουργών Οικονομίας και Εσωτερικών που παραιτήθηκαν ήταν μεταξύ των ατόμων που είχαν συλληφθεί στις 17 Δεκεμβρίου. Εναντίον τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και έχουν προφυλακιστεί. Ο γιος του Μπαϊρακτάρ έχει αφεθεί ελεύθερος εν αναμονή της δίκης.

Επίσης αντικαταστάθηκε ο αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος επίσης φέρεται να εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση διαφθοράς, αλλά δεν είχε παραιτηθεί.
Διαδηλώσεις κατά του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη
Διαδηλώσεις κατά του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη
Αντικαταστάθηκαν επιπλέον οι υπουργοί των Μεταφορών, της Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής και της Δικαιοσύνης, οι οποίοι είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου, αλλά και οι υπουργοί Επιστημών-Βιομηχανίας-Τεχνολογίας και Νέας Γενιάς και Αθλητισμού, δίχως ωστόσο να συνδέονται με την υπόθεση διαφθοράς και δίχως να είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές.
«Κάποιοι από τους φίλους μου ζήτησαν να απαλλαχθούν εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων, κάποιοι φεύγουν εξαιτίας της υποψηφιότητάς τους (στις επικείμενες τοπικές εκλογές) και άλλοι είναι συνέπεια των αλλαγών που προτάθηκαν (από εμένα) στον Πρόεδρο (Γκιουλ) και εγκρίθηκαν από αυτόν» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ερντογάν.
Αναλυτικά οι αλλαγές που έγιναν με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, είναι οι ακόλουθες:
Στο υπουργείο δικαιοσύνης ο Μπεκίρ Μποζντάγ αντικαθιστά τον Σαντουλάχ Εργκίν. Ο Μποζντάγ ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τον αντικαθιστά ο Εμρουλάχ Ισλέρ. Στο υπουργείο Εσωτερικών ο Εφκάν Αλά, αντικαθιστά τον Μουαμέρ Γκιουλέρ, στο υπουργείο Οικονομίας, ο Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί παίρνει την θέση του Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, στο υπουργείο Ευρωπαϊκών θεμάτων ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντικαθιστά τον Εγκεμέν Μπαγίς, στο υπουργείο Οικογενειακής και Κοινωνικής πολιτικής η Αϊσενούρ Ισλάμ αντικαθιστά την Φατμά Σαχίν, στο υπουργείο Επιστημών, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας ο Φικρί Ισίκ τον Νιχάτ Εργκιούν, στο υπουργείο Μεταφορών ο Λουτφού Ελβάν τον Μπιναλί Γιλντιρίμ στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας ο Ιντρίς Γκιουλούτζε τον Ερντογάν Μπαϊρακτάρ και στο υπουργείο Νέας Γενιάς και Αθλητισμού ο Ακίφ Τσαγατάϊ Κιλίτς τον Σουάτ Κιλίτς.
Διαδηλώσεις κατά του Ερντογάν και της διαφθοράς
Κάνοντας χρήση δακρυγόνων η τουρκική αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει μια διαδήλωση 5.000 ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην Κωνσταντινούπολη ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες μετά την παραίτηση των τριών υπουργών.
Αργά χθες το βράδυ σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και μιας μερίδας των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στο Καντίκιοϊ, στην ασιατική πλευρά της πόλης.
Η κινητοποιηση οργανώθηκε από κόμματα και οργανώσεις που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση και οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του Ερντογάν. "Η διαφθορά είναι παντού" και "Η αντίσταση είναι παντού" ήταν δύο από τα συνθήματα που κυριάρχησαν.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι έγιναν και άλλες αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις, όπως στο Μπεσίκτας, σε μικρή απόσταση από το γραφείο του πρωθυπουργού, καθώς και στην Άγκυρα και τη Σμύρνη.
Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν μηνύματα που καλούσαν σε άλλη μία διαδήλωση κατά της διαφθοράς και του ίδιου του Ερντογάν το βράδυ της Παρασκευής στην πλατεία Ταξίμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου