Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

HSBC: Ξεχάστε τον νομισματικό πόλεμο – Τώρα αρχίζει η μάχη του αποπληθωρισμού

Παρά την “έκρηξη” ρευστότητας που έφερε στο χρηματοοικονομικό σύστημα η νομισματική χαλάρωση, ο πληθωρισμός παραμένει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα, κάτι που ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες εξάγουν αποπληθωρισμό, σχολιάζει η HSBC.
“Είναι η νομισματική βερσιόν των συναλλαγματικών πολέμων”, αναφέρει η τράπεζα σε σημείωμα και προσθέτει: “αντί να αφαιρεί τις αποπληθωριστικές τάσεις, η νομισματική στήριξη μάλλον επιτρέπει στις κεντρικές τράπεζες να εξάγουν αποπληθωρισμό σε άλλα σημεία του πλανήτη”.

Σημαντικές μειώσεις συναλλαγματικών ισοτιμιών έχουν ακολουθήσει τις αρχικές κινήσεις πολλών κεντρικών τραπεζών  στη νομισματική χαλάρωση που, προσωρινά τουλάχιστον, αύξησε τον πληθωρισμό στις χώρες “υποδοχής”, σύμφωνα με την τράπεζα.
“Για κάθε μείωση στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, υπάρχει, αναπόφευκτα, μια άνοδος της συναλλαγματικής οικονομίας. Και για όσους έχουν βιώσει ανεπιθύμητα συναλλαγματικά κέρδη, ο πληθωρισμός έχει καταλήξει να είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από το αναμενόμενο”, σημειώνει η HSBC, επισημαίνοντας τον χαμηλότερο του αναμενόμενου πληθωρισμό της ευρωζώνης το β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει αποφύγει να προχωρήσει σε τονωτικές κινήσεις, παρά τη συνέχιση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από τη Fed και την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να ξεκινήσει από τον Απρίλιο ένα μαζικό πρόγραμμα αγοράς assets.
Όπως σχολιάζει η HSBC, “εάν οι αντισυμβατικές πολιτικές λειτουργούν μέσω των συναλλαγματικών ισοτιμιών, εξυπηρετούν πρωτίστως στις εξαγωγές, παρά στην εξομάλυνση των αποπληθωριστικών πιέσεων. Είναι προφανές, σημειώνει η τράπεζα, ότι η νομισματική χαλάρωση μιας χώρας ισοδυναμεί με τις αλυσίδες της άλλης”.
Όμως, με την εξαίρεση της Ιαπωνίας, όλες οι χώρες βίωσαν προσφάτως απροσδόκητες μειώσεις στον πληθωρισμό.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα επιτόκια βρίσκονται γύρω από το μηδέν, ενώ τα νομισματικά μέτρα τόνωσης ενισχύουν τις τιμές των assets, χωρίς να υπάρχει κάποιος κινητήριος μοχλός που να οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξης, αναφέρει η τράπεζα.
“Εάν οι εταιρείες, τα νοικοκυριά και οι κυβερνήσεις απομειώνουν το χρέος τους, τα νομισματικά μέτρα στήριξης μπορεί να μην έχουν αποτέλεσμα στην οικονομία. Εάν υπάρχει αβεβαιότητα για την πιο μακροπρόθεσμη νομισματική αριθμητική, η αύξηση του κυβερνητικού δανεισμού μπορεί απλώς να ωθήσει κάποιους να αποταμιεύσουν περισσότερα χρήματα  ή, εναλλακτικά, να  αποπληρώσουν το χρέος πιο επιθετικά. Υπ' αυτές τις συνθήκες, ό,τι κι αν επιλέξει να κάνει μεμονωμένα μια κεντρική τράπεζα, μπορεί να αποδειχθεί ανίσχυρη να αποτρέψει μια παγκόσμια  αποπληθωριστική προδιάθεση”
Ο επίμονος χαμηλός πληθωρισμός παρουσιάζει σοβαρούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομιή ανάκαμψη. Όπως λέει η HSBC, “υπο κανονικές οικονομικές συνθήκες, η οικονομική δραστηριότητα οδηγεί τον πληθωρισμό. Μετά το σκάσιμο της 'φούσκας', όπου τα χρέη είναι υψηλά και η απομόχλευση (απομείωση) είναι διαδεδομένη, ισχύει το αντίθετο:  ο εξαιρετικά χαμηλός πληθωρισμός αυξάνει τα επίπεδα χρέους, κάνει την απομείωσή του πιο δύσκολη και τελικά 'πνίγει' τη ζήτηση και την οικονομική δραστηριότητα”.
Και παραθέτει την Ιαπωνία ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, σημειώνοντας ότι στα μέσα του '90, η ανάκαμψη εκτροχιάστηκε εξαιτίας ενός υφέρποντος αποπληθωρισμού σε συνδυασμό με την επιβολή μιας νομισματικής σύσφιξης που έγινε πρόωρα.  
Η HSBC δεν αναμένει μια απότομη εκδήλωση αποπληθωρισμού, ωστόσο προβλέπει ότι οι κίνδυνοι από τον πληθωρισμό μπορεί να συνεχίζουν να μειώνονται τα επόμενα δύο χρόνια. Παράλληλα, εκτιμά  ότι οι ιθύνοντες θα πρέπει να επικεντρωθούν  στους κινδύνους από τα χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού που θα είναι περισσότεροι από τις πιθανότητες μιας επιτάχυνσης της ανάπτυξης, υπονοώντας ότι θα ισχύσουν χαμηλότερα επιτόκια τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωζώνη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 


Πηγή: HSBC: Ξεχάστε τον νομισματικό πόλεμο – Τώρα αρχίζει η μάχη του αποπληθωρισμού | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/34055/hsbc-xehaste-ton-nomismatiko-polemo-tora-arhizei-i-mahi-toy-apoplithorismoy#ixzz2oafTZAks

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου