Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Το κόστος της περιφρόνησης της Β. Κορέας

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (Βόρεια Κορέα) στις 12 Φεβρουαρίου έκανε πράξη την από 24ης Ιανουαρίου 2013 υπόσχεσης της Εθνικής Επιτροπής Άμυνας, για τη διεξαγωγή μιας πυρηνικής δοκιμής «υψηλότερου επιπέδου». Η ανακοίνωση, η οποία επίσης περιελάμβανε δεσμεύσεις για την εκτόξευση  «διαφόρων δορυφόρων και ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς», ήταν η προκλητική απάντηση της Βόρειας Κορέας στο ψήφισμα 2087 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο καταδίκαζε την εκτόξευση ενός δορυφόρου από την πλευρά της Βόρειας Κορέας στις 12 Δεκεμβρίου 2012, κατά παράβαση των προηγούμενων ψηφισμάτων 1695, 1718 και 1874 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η αρχική επιβεβαίωση της τρίτης πυρηνικής δοκιμής της Βόρεια Κορέας ήρθε όταν διεθνή ελεγκτικά όργανα ανίχνευσαν ένα «ασυνήθιστο σεισμικό γεγονός» μεγέθους 4,9 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στις 11:58 μ.μ. στην Κορέα. Το κεντρικό πρακτορείο ειδήσεων της Κορέας ανακοίνωσε ότι χρησιμοποιήθηκε «μια μικρή και ελαφρύτερη πυρηνική συσκευή με μεγαλύτερη εκρηκτική ισχύ από ό,τι στο παρελθόν». Η δοκιμή φαίνεται ότι ήταν μεγαλύτερη από αυτές του 2006 και του 2009, που προκάλεσαν αντίστοιχα σεισμούς 3,9 και 4,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Νότιας Κορέας εκτίμησε το μέγεθος της δοκιμής μεταξύ 6-7 kilotons. Μένει να διευκρινιστεί εάν στη δοκιμή της Βόρειας Κορέας χρησιμοποιήθηκε ουράνιο ή πλουτώνιο  ή εάν τα τεχνικά δεδομένα από την δοκιμή θα δώσουν επιπρόσθετες πληροφορίες αναφορικά με την τρέχουσα κλίμακα και την εξέλιξη του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.

Η διεθνής κοινότητα υποδέχτηκε τη δοκιμή με ευρεία καταδίκη. Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία συγκάλεσαν έκτακτες συνεδριάσεις των κορυφαίων αξιωματούχων εθνικής ασφάλειας, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι η Κίνα «είναι σθεναρά και αποφασιστικά εναντίον» της δοκιμής της Βόρειας Κορέας, και ο Λευκός Οίκος τη χαρακτήρισε ως μια «άκρως προκλητική πράξη… που εγγυάται περαιτέρω ταχεία και αξιόπιστη δράση από τη διεθνή κοινότητα». Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση λίγες ώρες μετά από τη δοκιμή, για να παρουσιάσει μια διεθνή απάντηση.

Οι πυρηνικές δοκιμές και οι δοκιμές πυραύλων της Βόρειας Κορέας, αποτελούν μια πρόωρη πρόκληση για τις νέες ηγεσίες στη Σεούλ και στο Πεκίνο και ακολουθούν ένα μοντέλο παρόμοιο με αυτό που είχε περιβάλλει τις δοκιμές της Βόρειας Κορέας το 2009. Οι δοκιμές του 2009 στόχο είχαν να επωφεληθούν από τις μεταβιβάσεις πολιτικής ηγεσίας και να δώσουν ένα πρώιμο πολιτικό τεστ στην κυβέρνηση Obama. Αλλά ο κύκλος των δοκιμών της Βόρειας Κορέας και των διεθνών κυρώσεων, είναι σαφές ότι δεν πέτυχε να μεταβάλει την πορεία του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει τώρα το έργο να προσπαθήσει να τιμωρήσει τη Βόρεια Κορέα για την περιφρόνησή της απέναντι στα προηγούμενα ψηφίσματα, καθώς και να διαμορφώσει μια απάντηση που θα αποτρέπει τη Βόρεια Κορέα από το να βρεθεί πιο κοντά στο να έχει την ικανότητα να τοποθετήσει ένα πυρηνικό όπλο σε έναν πύραυλο.

Μετά από τον θάνατο του Kim Jong-iL πριν από ένα σχεδόν χρόνο, η Βόρεια Κορέα υπό την ηγεσία του Kim Jong-un φαίνεται να έχει υπερδιπλασιάσει την αποφασιστικότητά της και το πείσμα της για αμφισβήτηση των διεθνών προσπαθειών που στόχο έχουν να περιορίσουν τις αντίστοιχες προσπάθειες της Βόρειας Κορέας να συνεχίσει αυτό στο οποίο αναφέρεται ως «πυρηνική αποτρεπτική» έναντι της αμερικανικής «εχθρικής πολιτικής. Ο Kim Jong-un συγκάλεσε δημόσιες συναντήσεις πολιτικών και στρατιωτικών φορέων τις ημέρες που προηγήθηκαν της δοκιμής, και που σηματοδότησαν την άμεση απόφασή του να προχωρήσει σε μια πυρηνική δοκιμή.

Η διαμόρφωση του μοντέλου διακυβέρνησης του Kim Jung-un στα πρότυπα του παππού του Kim Il-sung, του επέτρεψε να υιοθετήσει μια ήπια και ευπαρουσίαστη εικόνα στο εσωτερικό, αλλά η μαχητικότητα και η διάθεση του παππού του για πρόκληση, γίνονται τώρα μέρος της διεθνούς εικόνας του Kim Jong-un. Στην περίπτωση του Kim Il-sung, ένας τέτοιος δρόμος καλλιέργησε τη διεθνή δυσπιστία και κατέληξε σε πόλεμο. Η τρέχουσα μαχητικότητα της Βόρειας Κορέας περιορίζει επικίνδυνα το πολιτικό περιθώριο για διπλωματία και αυξάνει το κόστος και τους κινδύνους για περαιτέρω αντιπαράθεση, αλλά παρέχει επίσης ένα κίνητρο για την ενίσχυση της σινό-αμερικανικής συνεργασίας και αναδεικνύει την ανάγκη για διεθνή συνεργασία ώστε να περιοριστεί το ανυπολόγιστο κόστος που θα προέκυπτε εάν η Βόρεια Κορέα παραμείνει στην τωρινή της πορεία.


Του Scott A. Snyder

Μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο εδώ:http://blogs.cfr.org/asia/2013/02/12/the-costs-of-north-koreas-defiance/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου