Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Κίνα: “Μεγαλειώδης” εξαγορά καναδικής εταιρείας ενέργειας


Ο κινεζικός ενεργειακός γίγαντας CNOOC ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε εχθές την εξαγοράς της καναδικής εταιρείας ενέργειας Nexen, έναντι 15,1 δισεκατομμυρίων δολλαρίων! Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς γιατί η επένδυση αυτή θεωρείται η μεγαλύτερη ξένη επένδυση της Κίνας.

Λόγω της φύσης της εταιρείας και των δραστηριοτήτων της στον Κόλπο του Μεξικό, υπήρξε ειδική αδειοδότηση από τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, οι μέτοχοι της Nexen έλαβαν 27,50 δολλάρια ανά μετοχή, κερδίζοντας 10 δολλάρια ανά μετοχή μέσα σε μια μέρα.

Φυσικά το θέμα πέρασε από πολλές φάσεις “εγκρίσεων”, καθώς το μέγεθος της καναδικής εταιρείας και η κινεζική εθνικότητα της CNOOC, στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού στον τομέα της ενέργειας και λόγω της επιθετικότητας των κινεζικών εξαγορών, ήταν τεραστίων μεγεθών, ώστε να απαιτείται απλά η απόφαση έγκρισης ενός φορέα ελέγχου του ανταγωνισμού στην αγορά.

H Nexen παράγει 213.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, με εξορύξεις στον Καναδά, τη Βόρεια Θάλασσα στην Βρετανία, την Κολομβία, τον Κόλπο του Μεξικό και τη Νιγηρία.

Πηγή:defence3.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου