Όπως υπογραμμίζει ο Οργανισμός, η ισχνή οικονομική ανάπτυξη σε αρκετές σημαντικές οικονομίες του πλανήτη ενισχύουν την πρόβλεψή του για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου μόλις κατά 0,9% (ή 820 χιλ. βαρέλια ημερησίως), η οποία, άρα, αναμένεται να φτάσει στα 90,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η εικόνα αυτή έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα που επικρατούσε τα χρόνια πριν την έκρηξη της σημερινής ύφεσης, οπότε και η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου εκυμαίνετο στα 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Αλλά και η παγκόσμια προσφορά αργού παρουσίασε μικρή μόνο άνοδο τον Φεβρουάριο, κατά 90 χιλ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας τα 90,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η άνοδος παρατηρήθηκε, κυρίως, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, στις χώρες του OPEC, όπου η παραγωγή αυξήθηκε κατά 150 χιλ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας στα 30,49 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ιδιαίτερα λόγω της ανόδου της παραγωγής του Ιράκ.
Παράλληλα, οι έντονες εργασίες συντήρησης των διυλιστηρίων οδήγησαν σε μείωση του προγράμματος ποσοστώσεων του OPEC για το τρέχον έτος κατά 100 χιλ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τον περασμένο μήνα, το οποίο πλέον προβλέπει 29,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Από την άλλη, η ημερήσια παραγωγή των χωρών εκτός του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών έπεσε κατά 60 χιλιάδες βαρέλια τον Φεβρουάριο, φτάνοντας τα 54,1 εκατ. βαρέλια , παραμένοντας, ωστόσο, υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι, κατά 600 χιλιάδες βαρέλια, κυρίως χάρη στην αύξηση της βορειοαμερικανικής παραγωγής αργού, η οποία αντιστάθμισε την μειωμένη παραγωγή από την Ευρώπη και την Λατινική Αμερική. Συνολικά για το 2013, η προσφορά πετρελαίου των χωρών εκτός OPEC προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα , φτάνοντας συνολικά τα 54,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Τα εμπορικά πετρελαϊκά αποθέματα των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, επανέκαμψαν κατά 22,5 εκατ. βαρέλια, φτάνοντας τα 2.689 εκατ. βαρέλια στα τέλη Ιανουαρίου. Τα συνολικά αποθέματα προϊόντων πετρελαίου καλύπτουν 30,7 ημέρες μελλοντικής ζήτησης, 0,1 περισσότερες ημέρες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Επίσης, τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι τα αποθέματα χωρών του ΟΟΣΑ σημείωσαν κάμψη κατά 12,9 εκατ. βαρέλια τον Φεβρουάριο, καθώς μία μείωση κατά 20,2 εκατ. βαρέλια σε προϊόντα διύλισης αντιστάθμισαν την αύξηση στα αποθέματα αργού.
Τέλος, όσον αφορά τον κλάδο της διύλισης, η εκτίμηση της νέας έκθεσης του Οργανισμού είναι μειωμένη σε σχέση με αυτή του Φεβρουαρίου, με τις παγκόσμιες διυλιστικές ροές να υπολογίζονται σε 74,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κυρίως λόγω εργασιών συντήρησης στα διυλιστήρια των ΗΠΑ και της ασθενούς διυλιστικής δραστηριότητας στην Γηραιά Ήπειρο. Επίσης, σημειώνεται ότι, ενώ οι εποχικές εργασίες συντήρησης ολοκληρώνονται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, στην Ασία μόλις αρχίζουν.
ΠΗΓΗ: http://www.energia.gr/article.asp?art_id=67822
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου