Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

«Κούρεμα 100+», η νέα απειλή στην Ευρώπη

Η κορυφή μονάχα ενός τεράστιου παγόβουνου, που απειλεί τις βάσεις των σύγχρονων ευρωπαϊκών κοινωνιών, φαίνεται ότι ήταν η συμφωνία για το «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, καθώς από χθες πληθαίνουν οι φωνές που λένε ότι από τώρα και στο εξής η μέθοδος αυτή πρέπει να συμπεριληφθεί στις επιλογές για επιλύσεις προβλημάτων.
Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο Ολλανδός ανάβει φωτιές στις ανακεφαλαιοποιήσειςΓερούν Ντάισελμπλουμ. Ο Ολλανδός ανάβει φωτιές στις ανακεφαλαιοποιήσειςΟυσιαστικά, η ριζοσπαστική αυτή άποψη ότι το «κούρεμα» καταθέσεων, έστω κι αν πρόκειται για καταθέσεις άνω του ορίου των 100.000 ευρώ, εξομοιώνει τις αποταμιεύσεις με επενδύσεις, ανοίγει μια επικίνδυνη πληγή στις σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στις τράπεζες και όσους απλούς καταθέτες έχουν κάνει την «αμαρτία» να έχουν πάνω από 100.000 ευρώ.
Η άποψη αυτή αποτελεί παράλληλα «ταφόπλακα» για τους σχεδιασμούς των απ' ευθείας ανακεφαλαιοποιήσεων τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που αποτελούσε έναν από τους βασικούς πυλώνες της μέχρι σήμερα προοπτικής για τη μελλοντική αντιμετώπιση της κρίσης.
«Ανασφάλιστες καταθέσεις»
Το παγόβουνο αποκάλυψε προχθές με εντυπωσιακά άκομψο τρόπο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και στο Ρόιτερ, λέγοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το κυπριακό πρόβλημα πρέπει να ακολουθείται πλέον γενικότερα, εννοώντας το «κούρεμα» των ανασφάλιστων καταθετών. Τα χρηματιστήρια μπήκαν στα κόκκινα και το γραφείο του Ντάισελμπλουμ έβγαλε ανακοίνωση που έλεγε ότι η Κύπρος είναι «ειδική περίπτωση» και ότι δεν αποτελεί πρότυπο ή μοντέλο για άλλες περιπτώσεις. Την ίδια ώρα ο Ολλανδός υπουργός επαναλάμβανε ότι η επιβάρυνση καταθετών πρέπει να είναι επιλογή στο μέλλον.
Ακόμα περισσότερο φως έριξε χθες η Κομισιόν, διά στόματος εκπροσώπου της, λέγοντας μεν ότι η συμφωνία για την Κύπρο ήταν μεν «μοναδική» και ειδική περίπτωση, προσθέτοντας δε ότι οι καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ μπορεί να κληθούν στο μέλλον να μοιραστούν το βάρος τραπεζικών διασώσεων.
Η Κομισιόν διαμήνυσε ότι δεν αποκλείει την εμπλοκή των ανασφάλιστων καταθετών, δηλαδή άνω των 100.000 ευρώ, με βάση κανόνες που αναμένεται να προτείνει μέσα στους επόμενους μήνες. Στο ευρύτερο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν έσπευσε να τονίσει ότι οι ασφαλισμένοι καταθέτες, αυτοί με λιγότερα από 100.000 ευρώ, θα είναι πάντα προστατευμένοι σε μελλοντικές διασώσεις.
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθούσε, μάλλον μάταια, να πάρει αποστάσεις από τις απόψεις που εξέφρασε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ καθώς μέλη του διοικητικού της συμβουλίου, μεταξύ των οποίων και ο Γάλλος τραπεζίτης Μπενουά Κερέ, δήλωναν ότι αυτό που εφαρμόστηκε στην Κύπρο δεν θα εφαρμοστεί σε άλλες χώρες.
Ωστόσο, το μπαράζ των δηλώσεων υπέρ της μελλοντικής επιβάρυνσης των «μεγαλοκαταθετών», δηλαδή όσων έχουν άνω των 100.000 ευρώ σε τράπεζα, συνεχίστηκε αδυσώπητο, αποκαλύπτοντας με κάθε λέξη όλο και μεγαλύτερο όγκο του παγόβουνου.

Πλήττονται εμπιστοσύνη πολιτών και αποταμίευση

Η απειλή «κουρέματος» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ πλήττει καίρια την εμπιστοσύνη των πολιτών στο τραπεζικό σύστημα και μαζί της πλήττει ουσιαστικά τα θεμέλια των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών και των κοινωνιών των αναδυόμενων χωρών που στηρίζονται στην αποταμίευση. Οπως γράφει στο βιβλίο του ο ιστορικός Τζον Στιλ Γκόρντον με τίτλο «Α short banking history of the United States», οι τράπεζες είναι η καρδιά του οικονομικού συστήματος. Και καρδιά των τραπεζών είναι η αποταμίευση των απλών πολιτών και το αίσθημα εμπιστοσύνης ότι είναι καλύτερα να καταθέτει κανείς τα χρήματά του στην τράπεζα παρά να τα βάζει κάτω από το στρώμα του.
Η αποταμίευση είναι η ραχοκοκαλιά των δυτικών κοινωνιών όπως αυτές άρχισαν να αναδύονται και να διαμορφώνονται από τα τέλη του Μεσαίωνα.
Η Ιστορία είναι γεμάτη ειρωνείες καθώς η Ολλανδία, η χώρα του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ήταν μία από τις χώρες που λειτούργησαν ως πυλώνες της ηθικής της αποταμίευσης.
Η ποινικοποίηση τοξικών και ανήθικων τραπεζικών πρακτικών και η επιβάρυνση επενδυτών που -εξ ορισμού- παίρνουν ρίσκα στην οικονομία είναι κάτι που απαιτείται και για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και για τη δίκαιη κατανομή των βαρών, ώστε να μην πληρώνει «τα σπασμένα» ο απλός φορολογούμενος. Αλλά η επιβάρυνση του απλού καταθέτη, γιατί όποιοι έχουν πάνω από 100.000 ευρώ στην τράπεζα δεν είναι όλοι «μεγαλοκαταθέτες» ή επενδυτές, ανοίγει τον δρόμο για μια αβεβαιότητα αντάξια μυθιστορημάτων του Οργουελ ή του Χάξλεϊ.

Θετικός ο Φινλανδός πρωθυπουργός

Θετικός στην ιδέα περί «κουρέματος» καταθέσεων στο μέλλον εμφανίστηκε και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν, ο οποίος, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, είπε: «Αποψή μου είναι ότι ολόκληρη η τραπεζική ένωση θα έπρεπε να περιλαμβάνει τη λογική του «bail in»».
Ο Φινλανδός πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας θα πρέπει να ενσωματώσει "bail in" μέτρα. Ολόκληρη η Ευρώπη θα πρέπει να γίνει μια κανονική οικονομία της αγοράς, έτσι ώστε ιδιοκτήτες και επενδυτές να υφίστανται απώλειες σε περίπτωση τραπεζικής χρεοκοπίας».
Την άποψη ότι στους κανόνες της Ε.Ε. για την τραπεζική ένωση θα πρέπει να εγγραφεί και η επιβάρυνση των καταθετών άνω των 100.000 ευρώ εξέφρασε και ο ισχυρός Σουηδός ευρωβουλευτής Γκιούναρ Χόκμαρκ, αντιπρόεδρος του ΕΛΚ στο οποίο ανήκει και ο Αντώνης Σαμαράς, που ηγείται των διαπραγματεύσεων για τα θέματα αυτά σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου.
Μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερ, ο Σουηδός ευρωβουλευτής είπε ότι «πρέπει να μπορούμε να κάνουμε το bail in και στις καταθέσεις» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών θα στηρίξει αυτή την άποψη.
Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΡΕΤΑΙΟΥ
ΠΗΓΗ: http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=353007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου