Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΜΠΑΡΑΖ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΜΚΟ Η Μόσχα "εκνευρίζει" το Βερολίνο

Η Μόσχα τρίζει τα δόντια της γερμανικής κυβέρνησης με ελέγχους των ρωσικών αρχών στα γραφεία γερμανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων και δεξαμενών σκέψης στη Ρωσία, σε μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω ένταση στις σχέσεις των δύο χώρων οι οποίες ήδη δοκιμάζονται έντονα με αφορμή τη συμφωνία για την επίλυση της κρίσης στην Κύπρο.
Η... επιδρομή ελέγχων σε γερμανικές ΜΚΟ και ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, ανεβάζει το θερμόμετρο στις σχέσεις Μόσχας - Βερολίνου. Στη φωτογραφία η καγκελάριος Μέρκελ με τον πρόεδρο Πούτιν
Η... επιδρομή ελέγχων σε γερμανικές ΜΚΟ και ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, ανεβάζει το θερμόμετρο στις σχέσεις Μόσχας - Βερολίνου. Στη φωτογραφία η καγκελάριος Μέρκελ με τον πρόεδρο Πούτιν
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι ρωσικές αρχές υπεύθυνες για τη διενέργεια ελέγχων για φοροδιαφυγή, που εντάσσονται στο πλαίσιο της πολιτικής γενικότερων ερευνών των στοιχείων των μη κυβερνητικών οργανώσεων εντός της Ρωσίας, επισκέφθηκαν προσφάτως μεταξύ άλλων τα γραφεία του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ (KAS) στην Πετρούπολη και του Ιδρύματος Φρίντριχ Εμπερτ (FES) και σύμφωνα με τη γερμανική πλευρά κατάσχεσαν και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών με αποτέλεσμα ο Γκίντο Βεστερβέλε να τηλεφωνήσει στο νούμερο δύο της ρωσικής πρεσβείας στο Βερολίνο, Ολεγκ Κρασνίτσκι, για να διαμαρτυρηθεί και να εκφράσει την ανησυχία του για την απόφαση των ρωσικών αρχών. Σύμφωνα δε με το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», Γερμανός διπλωμάτης δήλωσε: «Η παρεμπόδιση των δραστηριοτήτων των γερμανικών ιδρυμάτων μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια ζημιά στις διμερείς σχέσεις.


Το ξεκαθαρίσαμε αυτό στη ρωσική πλευρά». Υπενθυμίζεται ότι το ίδρυμα KAS συνδέεται με το κυβερνών κόμμα της Ανγκελα Μέρκελ CDU και το FES με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Γερμανία, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Οπως αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung», οι άνδρες του σώματος που διεξήγαγε τους ελέγχους παρουσίασαν και ένα ερωτηματολόγιο με 20 ερωτήσεις που αφορούν το προσωπικό και τις δραστηριότητες των ιδρυμάτων. Επίσης, σύμφωνα με το «Spiegel», αντιπρόσωποι και των δύο οργανισμών κλήθηκαν να εμφανιστούν ενώπιον του εισαγγελέα.
Στο στόχαστρο...
Οι έλεγχοι αυτοί εντάσσονται στο πλαίσιο γενικότερων ελέγχων στις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δρουν στη Ρωσία και χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό, οι οποίες βρέθηκαν στο στόχαστρο των ρωσικών αρχών μετά την ψήφιση σχετικού νόμου από τη Δούμα το 2012. Ο εν λόγω νόμος απαιτεί από τις οργανώσεις αυτές να καταγραφούν ως «ξένοι πράκτορες» και να φέρουν τον τίτλο αυτόν στις δημόσιες δραστηριότητές τους. Ο νόμος είχε προκαλέσει τότε αντιδράσεις και ο διεθνής Τύπος τον είχε χαρακτηρίσει ως κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου. Συνολικά μόνο από την περασμένη Πέμπτη τα γραφεία περισσότερων από 2.000 μη κυβερνητικών οργανώσεων έχουν ερευνηθεί από τις ρωσικές αρχές, μεταξύ των οποίων και τα γραφεία της Διεθνούς Αμνηστίας.
Χαρακτηριστικές της ενόχλησης της γερμανικής κυβέρνησης για τους ελέγχους είναι οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα των Χριστιανοδημοκρατών, Χέρμαν Γκρέχε: «Τα γερμανικά πολιτικά ιδρύματα έχουν σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη των δημοκρατικών δομών, στο χτίσιμο ενός κράτους που βασίζεται στους νόμους και στην ενθάρρυνση της κοινωνίας των πολιτών. Καλούμε τις ρωσικές αρχές να σταματήσουν αμέσως την ανάμειξή τους στις δραστηριότητες του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ».
Οπως πάντως σημειώνει το «Ρόιτερ», οι διμερείς εμπορικές σχέσεις Ρωσίας-Γερμανίας βρίσκονται σε οργασμό, αφού το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών για το 2011 έφτασε τα 72 δισεκατομμύρια δολάρια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63802964

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου