Η Ανατολική Αφρική κατέστη πρόσφατα ένα από τα πιο καυτά σημεία του παγκόσμιου χάρτη λόγω των αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, τόνισαν ομιλητές σε συνέδριο στις 21 Μαρτίου, που διοργάνωσε το Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.
Τα συνολικά αποθέματα φυσικού αερίου στη Μοζαμβίκη και την Τανζανία έχουν το ίδιο μέγεθος με εκείνο της Αυστραλίας, που σήμερα αποτελεί κορυφαία πάροχος υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ασιατική αγορά, και η οποία αντιστοιχεί στα 2/3 της παγκόσμιας ζήτησης υγροποιημένου φυσικού αερίου και αναπτύσσεται ραγδαία.
Μεγάλα σχέδια
Εμπειρογνώμονες τόνισαν ότι Μοζαμβίκη και Τανζανία κατετάγησαν πρώτη και δεύτερη στις 10 κορυφαίες ανακαλύψεις το 2012. Ένας εμπειρογνώμονας είπε ότι τα περισσότερα αποθέματα είναι υπεράκτια, ενώ υπογράμμισε ότι αναμένονται νέες ανακαλύψεις. Παρουσίασε στατιστικές που έδειχναν ότι η Μοζαμβίκη κατατάσσεται 12ηπαγκοσμίως στα αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου.
Συγκριτικά με τη Ρωσία που ηγείται στο πλαίσιο των αποδεδειγμένων αποθεμάτων φυσικού αερίου με 1.575 τρις κυβικά πόδια, η Μοζαμβίκη έχει 127 τρις κυβικά πόδια.
Οι εμπειρογνώμονες είπαν ότι καθώς η ασιατική αγορά και ειδικά η Κίνα προσπερνά τον ΟΟΣΑ, το φυσικό αέριο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην ανατολική Αφρική θα καλύψει μεγάλο μέρος της ζήτησης για την επόμενη δεκαετία. Κάποιο μέρος του φυσικού αερίου θα μπορούσε επίσης να φθάσει και στην Ευρώπη μέσω της διώρυγας του Σουέζ, πρόσθεσαν οι εμπειρογνώμονες.
Οι μεγάλοι παίχτες στην περιοχή είναι η νορβηγική Statoil, η βραζιλιάνικη BG, η αμερικανική Anadarko, η ιταλική ENI, η γαλλική Total, η βρετανική Cove Energy, η PTTEP της Ταϋλάνδης, η ΒΡ και η Shell.
Η Μοζαμβίκη διαθέτει επίσης και άνθρακα και θα μπορούσε να καταστεί η μεγαλύτερη παραγωγός παγκοσμίως την επόμενη δεκαετία, παράγοντας το 25% του άνθρακα οπτανθρακοποίησης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή χάλυβα μέχρι το 2025.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ανάπτυξη του άνθρακα και των αποθεμάτων φυσικού αερίου απαιτούν υποδομές: δρόμους, λιμάνια, τηλεπικοινωνίες και ηλεκτρικά δίκτυα.
Η οικοδόμηση θεσμικών πλαισίων και ανθρώπινων πόρων θεωρούνται πολύ σημαντικά, ενώ απαιτείται και κατάρτιση τόσο για τους κρατικούς θεσμούς όσο και για τις επιχειρήσεις.
Όλα αυτά απαιτούν δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση και παραμένει ασαφής ο ρόλος του ΔΝΤ ή της ΕΕ, πρόσθεσαν οι ομιλητές.
ΠΗΓΗ: EurActiv.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου