Η μάχη για την αναδιοργάνωση της κρατικής πετρελαϊκής βιομηχανίας του Μεξικού ξεκινάει αυτή την εβδομάδα με μια πρόταση της Γερουσίας να επιτραπεί η πρόσβαση των ιδιωτών στο πετρέλαιο της χώρας, ένα εθνικό σύμβολο που εδώ και δεκαετίες προστατεύεται από το Σύνταγμα έναντι της πιθανής κερδοσκοπίας ξένων εταιρειών.
Βουλευτές των δύο κυρίαρχων κομμάτων που υποστηρίζουν την πετρελαϊκή αναμόρφωση λένε ότι τάσσονται υπέρ των συνταγματικών αλλαγών ώστε να επιτραπεί στην κυβέρνηση να δίνει άδειες και να μοιράζεται την πετρελαϊκή παραγωγή και τα κέρδη με εταιρείες όπως η Exxon ή η Chevron. Η αναμενόμενη πρόταση προχωράει πολύ πιο πέρα από το σχέδιο που εισήγαγε τον Αύγουστο ο πρόεδρος Ενρίκε Πένα Νιέτο, το οποίο θα επέτρεπε το διαμοιρασμό των κερδών, αλλά όχι της παραγωγής.
Το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα του Νιέτο ύστερα από εβδομάδες συνομιλιών κατέληξε σε συμφωνία με το αντιπολιτευόμενο Κόμμα Εθνικής Δράσης, το οποίο ήθελε από την αρχή μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα προσφέρει μια ευρύτερη γκάμα επιλογών στις εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε γεωτρήσεις βαθέων υδάτων, συμπεριλαμβανομένων των αδειών εξόρυξης και εμπορικής εκμετάλλευσης του πετρελαίου. Θα επιτρέπει επίσης στις πετρελαϊκές εταιρείες να εντάσσουν τα αποθεματικά ως περιουσιακά στοιχεία, πράγμα που το Μεξικό απαγόρευε προκειμένου να παραμείνει το πετρέλαιο σε χέρια Μεξικανών.
Τέτοιοι διακανονισμοί απαγορεύονται από το 1938, όταν ο πρόεδρος Λάζαρο Καρδένας εθνικοποίησε την πετρελαϊκή βιομηχανία, αποσπώντας την από τα χέρια των ξένων εταιρειών που κατηγορούνταν για καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας. Αυτή θεωρείται μία από τις πιο περήφανες στιγμές στην Ιστορία του Μεξικού και εν μέρει εξηγεί τους δισταγμούς έναντι των όποιων σχετικών συνταγματικών μεταρρυθμίσεων.
Ωστόσο κάποιοι διατείνονται ότι αυτοί οι συνταγματικοί περιορισμοί “στραγγαλίζουν” το κρατικό πετρελαϊκό μονοπώλιο της Pemex, καθιστώντας την αργή, αναχρονιστική και ανίκανη να προσελκύσει επενδύσεις, τεχνολογία και τεχνογνωσία αναγκαία για την επιβίωσή της.
Μέχρι σήμερα, η Pemex επέτρεπε τη σύναψη συμβολαίων που πληρώνουν μόνο μία αμοιβή για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Ενώ η πετρελαϊκή παραγωγή αυξήθηκε σημαντικά στις ΗΠΑ και στον Καναδά, στο Μεξικό έπεσε 25% από το 2004 και τα αποδεδειγμένα αποθέματα έχουν μειωθεί κατά 41% από το 2001 σύμφωνα με το Μεξικανικό Ινστιτούτο Ανταγωνιστικότητας. Οι ΗΠΑ συνήψαν συμφωνίες με 70 εταιρείες για 137 βαθιές εξορύξεις πέρυσι, ενώ το Μεξικό έκανε μόνο έξι διανοίξεις αποκλειστικά μέσω της Pemex, σύμφωνα με στοιχεία της μεξικανικής κυβέρνησης.
Ο γιος του Καρδένας, πρώην υποψήφιος πρόεδρος Cuauhtemoc Cardenas, ηγείται της εναντίωσης στην ιδιωτικοποίηση του πετρελαίου, όπως την αποκαλεί. Το Δημοκρατικό Επαναστατικό Κόμμα, του οποίου ηγείται, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να καθαρίσει τη διαφθορά και να διορθώσει την οικονομική δομή της Pemex προτού σκεφτεί να προβεί σε συνταγματικές αλλαγές που θα επιτρέψουν τις ιδιωτικές επενδύσεις. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης του Μεξικού την Κυριακή για ν' ακούσουν τον Καρδένας να ζητά τη διεξαγωγή ενός μη δεσμευτικού δημοψηφίσματος για τις όποιες αλλαγές στον πετρελαϊκό τομέα. Ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη συγκεντρωθεί 1 εκατ. υπογραφές από τις 1,6 εκατ. που απαιτούνται για το δημοψήφισμα.
Ωστόσο το πλήθος δεν ήταν τόσο μαζικό όσο το 2006, όταν το Κογκρέσο και πάλι είχε αποπειραθεί να “ανοίξει” την πετρελαϊκή βιομηχανία. Μέχρι στιγμής, αυτή τη φορά, οι αντιτιθέμενοι στο άνοιγμα δεν φαίνεται να συγκεντρώνουν στο Κογκρέσο τις ψήφους που θα τους επιτρέψουν να μπλοκάρουν τις μεταρρυθμίσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου