Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Citi: Τι πρέπει να προσέξει η Ευρωζώνη για την τραπεζική ένωση- κομβικός ο ρόλος του "last resort" για τις χρεοκοπίες

Citi: Τι πρέπει να προσέξει η Ευρωζώνη για την τραπεζική ένωση- κομβικός ο ρόλος του "last resort" για τις χρεοκοπίες

Απαραίτητη για την επιβίωση της Ευρωζώνης η ενοποίηση του χρηματοπιστωτικού κλάδου


Σύμφωνα με τη Citi, στόχος μιας τέτοιας κίνησης είναι η χρηματοοικονομική σταθερότητα, η αποτελεσματικότητα της χρηματοοικονομικής διαμεσολάβησης και η αποτελεσματική και ενιαία μεταβίβαση νομισματικής πολιτικής σε όλα τα κράτη-μέλη. Παράλληλα, η δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη κρίνεται απαραίτητη καθώς η λειτουργία των εθνικών ρυθμιστικών πλαισίων για τον χρηματοοικονομικό κλάδο, η εποπτεία και η μεσολάβηση παραμένουν ανεπαρκείς.

Το ζήτημα είναι επίκαιρο καθώς μεταξύ άλλων οι χρηματοοικονομικές συνθήκες παραμένουν κατακερματισμένες σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, αφού τα τραπεζικά συστήματα συνεχίζουν να είναι εύθραυστα και να εξαρτώνται για ρευστότητα από την κεντρική τράπεζα ενώ τα επισφαλή δάνεια βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχει το εγχείρημα αυτό είναι ένας "δανειστής έσχατης λύσης" (lender of last resort)  για κράτη και τραπεζικά συστήματα με περιορισμένη δυνατότητα ρευστοποιήσεων. Στην Ευρωζώνη, αυτό γίνεται μέσω της πρόσβασης στους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς του Ευρωσυστήματος και του συστήματος Target 2, που επιτρέπει στις εθνικές κεντρικές τράπεζες να στραφούν εκεί για δανεισμό όταν χρειαστεί. Ωστόσο, όπως αναφέρει η Citi, βασική παράμετρος της τραπεζικής ένωσης είναι να μην μετατραπεί το Ευρωσύστημα σε μια αστείρευτη πηγή ρευστότητας.
Όπως επισημαίνει η έκθεση, ήδη παρατηρείται πρόοδος στην πορεία προς την τραπεζική ενοποίηση, ενώ σύμφωνα με τα υπό υλοποίηση σχέδια, οι βασικοί παράμετροί της αναμένεται να έχουν τεθεί σε ισχύ όταν θα χρειαστούν να διασφαλίσουν την επιβίωση της Ευρωζώνης.
Ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας (SSM), βάσει του οποίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα έχει υπό την άμεση εποπτεία της τις 120-130 σημαντικότερες τράπεζες της Ευρωζώνης, προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου 2014.
"Η συγκεκριμένη δομή δεν είναι ιδανική, πολλές λεπτομέρειες μένουν να διευκρινιστούν, ενώ η σύσταση ενός ενιαίου μηχανισμού εποπτείας από το μηδέν εντός του χρονοδιαγράμματος αποτελεί πραγματικό άθλο του Ηρακλή", αναφέρει η επενδυτική τράπεζα. "Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετές πιθανότητες ο μηχανισμός να τεθεί σε λειτουργία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ή έστω με μικρή καθυστέρηση".
Άρα αυτό που μένει είναι ο δεύτερος πυλώνας της τραπεζικής ένωσης: ένας ενιαίος, αποτελεσματικός μηχανισμός για την αναδιάρθρωση των τραπεζών. Βασικό σε αυτή την περίπτωση είναι οι αντίστοιχοι κρατικοί μηχανισμοί να μπορούν να προχωρούν άμεσα σε αναδιαρθρώσεις τραπεζών, αποκαθιστώντας τα προβληματικά τους στοιχεία και προστατεύοντας όσα από αυτά είναι υγιή.
Στόχος της Οδηγίας Τραπεζικής Ανάκτησης και Εξυγίανσης (BRRD) είναι να εναρμονίσει τους μηχανισμούς αναδιάρθρωσης σε όλη την ΕΕ και όχι μόνο στην Ευρωζώνη, ενώ να παράσχει προβλέψεις προκειμένου η αναδιάρθρωση των τραπεζών να γίνεται με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους φορολογούμενους.
Ωστόσο, και εκεί παρατηρούνται προβλήματα. Πρώτα απ' όλα, κάποιες από αυτές τις προβλέψεις θα δοθούν στο πολύ μακρινό μέλλον. Δεύτερον, δεν ξεκαθαρίζεται σε ποιες περιπτώσεις οι εθνικές αρχές αναδιάρθρωσης θα μπορούν να αποτρέψουν την επιβάρυνση (bail-in) των πιστωτών. Τρίτον, δεν δημιουργείται μια ενιαία αρχή ή όργανο αναδιάρθρωσης στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.
Τους τελευταίους μήνες, αναφέρει η Citi, η έλλειψη πιέσεων στην αγορά και η πολιτική παράλυση που προκάλεσαν οι γερμανικές εκλογές φαίνεται να καθυστερούν την όποια πρόοδο προς την τραπεζική ενοποίηση.
"Ωστόσο, οι προοπτικές για την τραπεζική ενοποίηση είναι μάλλον αισιόδοξες: τα βασικά στοιχεία μάλλον θα είναι έτοιμα όταν θα χρειαστεί και αναμένεται να επιτρέψουν στον τραπεζικό κλάδο της Ευρωζώνης να αρχίσει και πάλι να δανείζει σιγά-σιγά", ανέφερε η έκθεση.

 



Πηγή: Citi: Τι πρέπει να προσέξει η Ευρωζώνη για την τραπεζική ένωση- κομβικός ο ρόλος του "last resort" για τις χρεοκοπίες | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/31619/citi-ti-prepei-na-prosexei-i-eyrozoni-gia-tin-trapeziki-enosi-komvikos-o-rolos-toy#ixzz2mQzAcI00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου