Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Με swap 6,6 δισ. ευρώ η Πορτογαλία προετοιμάζεται για έξοδο στις αγορές

Με swap 6,6 δισ. ευρώ η Πορτογαλία προετοιμάζεται για έξοδο στις αγορές

Αντάλλαξε βραχυπρόθεσμο χρέος με τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας- Στο 5,8% έπεσαν οι αποδόσεις της 10ετίας


Σε swap ομολόγων ύψους 6,6 δις ευρώ που λήγουν στην επόμενη διετία προχώρησε η Πορτογαλία την Τρίτη, με αντάλλαγμα τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας, μειώνοντας το κόστος για την αποπληρωμή του βραχυπρόθεσμου χρέους της και προετοιμάζοντας το έδαφος για την έξοδό από το πρόγραμμα διάσωσης τον επόμενο χρόνο.


Η διαδικασία καθιστά ευκολότερη την έκδοση νέων ομολόγων από την Πορτογαλία στις αρχές του 2014, δίνοντας στη χώρα τη δυνατότητα να πετύχει το στόχο της αναφορικά με την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές.
Η Λισαβόνα ευελπιστεί να βγει από το μνημόνιο και αναλάβει η ίδια τα του οίκου της από τα μέσα του 2014, αν και η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να ζητήσει μια προληπτική πιστωτική γραμμή μετά τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος διάσωσης.

Σημαντική πτώση κατέγραψαν οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων μετά την ανταλλαγή (swap) της Τρίτης, καθώς η ζήτηση ήταν υψηλότερη από αυτή που ανέμεναν κάποιοι στην αγορά. Οι αποδόσεις των 5ετών υποχωρούσαν 18 μονάδες βάσης στο 4,93%, με τις αντίστοιχες των 10ετών να χάνουν 9,8 μονάδες βάση στο 5,87%.

Στόχος η έκδοση ομολόγου στις αρχές του 2014, λέει η υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας

Η Πορτογαλία προχωρά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση ομολόγου στις αρχές του 2014, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της χώρας.
Κάποιες πτυχές της προσαρμογής (που έχουμε πετύχει) εξέπληξαν πολύ θετικά τους επενδυτές και υπάρχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον, το οποίο νομίζω μπορεί να μεταφραστεί σε ζήτηση”, είπε σε συνέντευξή της στο Reuters η Isabel Castelo Branco.
Από τις αρχές του 2014, θα παρακολουθούμε πολύ στενά τις αγορές (ομολόγων) και θα είναι απλά θέμα να υπάρξει η κατάλληλη ευκαιρία”, δήλωσε, χωρίς, ωστόσο, να προχωρήσει σε προβλέψεις σχετικά με το ποσό ή τη διάρκεια των ομολόγων που θα εκδοθούν.


Πηγή: Με swap 6,6 δισ. ευρώ η Πορτογαλία προετοιμάζεται για έξοδο στις αγορές | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/31640/me-swap-66-dis-eyro-i-portogalia-proetoimazetai-gia-exodo-stis-agores#ixzz2mQxbpV8A

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου