Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Η ΔΙΝΗ ΤΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ: Νέος σάλος στην Τουρκία για τον γιο του Ερντογάν

Ολοένα και περισσότερο σφίγγει ο κλοιός των σκανδάλων γύρω από τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετέρχεται κάθε δυνατό μέσο που θα χαρίσει μια ανάσα στην ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του ΑΚΡ.

Ο Μπιλάλ Ερντογάν έχει «πρωταγωνιστήσει» στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών.
Ο Μπιλάλ Ερντογάν έχει «πρωταγωνιστήσει» στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών.
Μετά την κολοσσιαία αλλά ανολοκλήρωτη έρευνα για διαφθορά που έβαλε στη φυλακή δυο γιους υπουργών του και τον επικεφαλής της τράπεζας Halkbank, τώρα ο Τούρκος πρωθυπουργός βρίσκεται ενώπιον ακόμη ενός «καυτού» μήνα, αφού καλείται να δώσει εξηγήσεις για τις σχέσεις του γιου του, Μπιλάλ, με τον Σαουδάραβα μεγιστάνα Γιασίν Αλ Καντί που φέρεται να συνδέεται με την Αλ Κάιντα.


Ενώ συγκαταλέγεται στη λίστα του ΟΗΕ με τα άτομα που έχουν υποστεί κυρώσεις για τις φερόμενες διασυνδέσεις τους με την τρομοκρατική οργάνωση υποστηρίζεται ότι ο επιχειρηματίας ταξίδευε συχνά στην Τουρκία και είχε κατ' ιδίαν επαφές με τον Μπιλάλ Ερντογάν.
«Ο Αλ Καντί ήταν εδώ παράνομα, έχουμε φωτογραφίες που το αποδεικνύουν», δήλωσε στην Deutsche Welle ο Ουγκούρ Μπαϊρακτουτάν του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος (CHP) που ζητά δημόσια απάντηση από τον Ερντογάν σε ειδική εξεταστική επιτροπή του τουρκικού κοινοβουλίου για τις σχέσεις του γιου του με τον Σαουδάραβα επιχειρηματία. Ο Αλ Καντί είναι γνωστός στην Αγκυρα όχι μόνο λόγω της δημόσιας στήριξης που του παρείχε ο πρωθυπουργός το 2006, όταν οι ΗΠΑ τον στοχοποίησαν ως υποστηρικτή της Αλ Κάιντα, αλλά και λόγω του ενδιαφέροντός του για την ιδιωτικοποίηση τεράστιας έκτασης που ανήκε στην Αστυνομική Ακαδημία. Το οικόπεδο στη συνοικία Ετιλέρ της Κωνσταντινούπολης επρόκειτο να πωληθεί προνομιακά σε επενδυτές στη μισή της αρχικής του τιμής (753 εκατομμύρια ευρώ) και τότε τα τουρκικά ΜΜΕ είχαν δημοσιεύσει φωτογραφίες του Σαουδάραβα επιχειρηματία να συνομιλεί περιτριγυρισμένος από άνδρες της ασφάλειάς του με τον Μπιλάλ Ερντογάν σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης.
Νέος σάλος στην Τουρκία για τον γιο του Ερντογάν
Όσο πληθαίνουν τα σκάνδαλα που προκαλούν κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση του Ερντογάν, ο Τούρκος πρωθυπουργός κλιμακώνει τον πόλεμο εναντίον δικαστών και αξιωματικών της αστυνομίας, στον οποίον αναζητεί νέους «συμμάχους». Από τις 17 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του τεράστιου σκανδάλου που συγκλονίζει την τουρκική κυβέρνηση έχουν απολυθεί 350 αστυνομικοί, εκ των οποίων οι 80 ήταν επικεφαλής των υπηρεσιών που είναι υπεύθυνες για την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος, του λαθρεμπορίου και του οργανωμένου εγκλήματος στην Αγκυρα. Μάλιστα η αντικατάστασή τους με ακατάλληλους αξιωματούχους εξοργίζει και ανοίγει νέα μέτωπα με τη δικαιοσύνη, όπως στην περίπτωση του Σελαμί Αλτινόκ, πρώην κυβερνήτη του Ακσαράι της Κεντρικής Ανατολίας, που ανέλαβε στις 19 Δεκεμβρίου αρχηγός της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης στη θέση του Χουσεΐν Τσαπκίν έχοντας... μηδενική προϋπηρεσία σε οποιαδήποτε αστυνομική θέση. Την υπόθεση ανακοίνωσε χθες ότι θα ξεκινήσει να διερευνά το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων της Τουρκίας.
Τώρα η αντιπολίτευση εγκαλεί τον Τούρκο πρωθυπουργό για τις σχέσεις του γιου του με τον Σαουδάραβα Γιασίν Αλ Καντί, που φέρεται να συνδέεται με την Αλ Κάιντα
Τώρα η αντιπολίτευση εγκαλεί τον Τούρκο πρωθυπουργό για τις σχέσεις του γιου του με τον Σαουδάραβα Γιασίν Αλ Καντί, που φέρεται να συνδέεται με την Αλ Κάιντα
Καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένη να ανατρέψει τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που από το 2010 προστατεύουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, την οποία κατηγορεί ως «παρακράτος Γκιουλέν», και κλιμακώνει τον αγώνα του εναντίον των δικαστών, ο Τούρκος πρωθυπουργός εμφανίστηκε ανοιχτός σε αλισβερίσι με τον στρατό. Ο τουρκικός αντικυβερνητικός Τύπος υποδέχθηκε με δριμύτατη κριτική τη γέφυρα που έριξε ο Ερντογάν στον στρατό με τη δήλωσή του ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέας δίκης για αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων που είχαν καταδικασθεί για συνωμοσία για πραξικόπημα στο πλαίσιο των υποθέσεων «Εργκενεκόν» και «Βαριοπούλα».
«Προφανώς πολλοί αθώοι υπέφεραν κοντά σε αυτούς που ήταν ένοχοι, αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν δεν το αναλαμβάνει αυτό επειδή ενδιαφέρεται για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης», έγραψε η Radikal σχολιάζοντας: «Από εδώ και στο εξής οι ισχυρισμοί ότι το ''κηδεμονικό στρατιωτικό καθεστώς'' τερματίστηκε με τη ''δημοκρατία Ερντογάν'' και ότι η ''παλιά Τουρκία'' αντικαταστάθηκε από τη ''νέα Τουρκία'' είναι ένα ψέμα της κυβέρνησης».
«Εχουμε φτάσει σε σημείο όπου οι δικαστές και οι εισαγγελείς έχουν χάσει την ανεξαρτησία τους, οι αποφάσεις που λαμβάνονται δεν βασίζονται στη συνείδηση. Η διάκριση ανάμεσα στη νομοθετική, τη δικαστική και εκτελεστική εξουσία έχει καταρρεύσει», έγραψε η Cumhuriyet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου