Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Η πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με τη Ρωσία

Η Συμπεριφορά της Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία έχει θέσει υπό αμφισβήτηση τις εικασίες στις οποίες στηρίζεται η προσέγγιση των ΗΠΑ στη στρατηγική αποτροπής που βρίσκεται σε ισχύ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, σύμφωνα με τον Elbridge Colby, Robert M. Gates Fellow στο Center for a New American Security.


Μιλώντας στο IISS στις 6 Οκτωβρίου, με θέμα την «Πολιτική Ελέγχου των Όπλων των ΗΠΑ και τη Στρατηγική Στάση Απέναντι σε μιαν Ανακάμπτουσα Ρωσία», ο Colby υποστήριξε ότι το μοντέλο της μετα-Σοβιετικής αποτροπής της Ουάσινγκτον και η προσέγγισή του για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, πρέπει τώρα να επανεξεταστούν. 

Η Ρωσία έχει δείξει, υποστήριξε, ότι είναι προετοιμασμένη να κάνει χρήση βίας ή να απειλήσει με τη χρήση βίας στη γειτονιά της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, πρέπει να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόκληση κατά μήκος ενός φάσματος στρατιωτικών στρατηγικών, από τα «μικρά πράσινα ανθρωπάκια» που έχουν αποδειχθεί τόσο αποτελεσματικά στην Κριμαία, μέχρι και σε ένα πλήρες φάσμα συμβατικών και πυρηνικών δυνατοτήτων. Στον τομέα των στρατηγικών όπλων ο Colby υποστήριξε ότι «η στάση των ΗΠΑ για τα πυρηνικά όπλα δεν είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση της Ρωσίας».

Όσον αφορά τον έλεγχο των όπλων δήλωσε ότι υπάρχει ένας «υψηλός βαθμός σιγουριάς» στην Ουάσινγκτον ότι η Ρωσία έχει παραβιάσει την Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (όσον αφορά το βεληνεκές τους, υπάρχουν τόσο βαλλιστικοί πύραυλοι, όσο και πύραυλοι cruise για τους οποίους υπάρχουν υποψίες πως παραβιάζουν τη συνθήκη). Η εικαζόμενη παράβαση, υποστήριξε, αποτελεί ένα «πλήγμα στην εμπιστοσύνη» που δεν μπορεί να αναδομηθεί γρήγορα. Στην αμέσως μετά τον Ψυχρό Πόλεμο εποχή, ο έλεγχος των όπλων «έγινε ένας μηχανισμός για την πολιτική προσέγγιση» και ένα «όργανο σύσφιξης δεσμών». Αυτό δεν ισχύει πλέον. 

Ο Colby είπε ότι δεν υποστήριζε τον «αχαλίνωτο στρατηγικό ανταγωνισμό»: αντίθετα, πως η Ουάσιγκτον θα πρέπει να «προσαρμόσει την πολιτική αποτροπής και άμυνάς της» για να ταιριάζει στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. 

Του Douglas Barrie


ΑΠΟΔΟΣΗ:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου