Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Κομπανί: Αποκλείει μονομερή χερσαία επιχείρηση η Τουρκία - νέα αεροπορική επιδρομή

Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς ότι η Τουρκία θα διεξαγάγει μονομερή χερσαία επιχείρηση για τη σωτηρία της συριακής κουρδικής πόλης Κομπανί», δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«...Διεξάγουμε συνομιλίες...Όταν θα υπάρξει κοινή απόφαση, η Τουρκία δεν θα απέχει από το να διαδραματίσει τον ρόλο που τής αντιστοιχεί», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ που επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ διευκρίνισε ότι η δημιουργία ζώνης ασφαλείας ή απαγόρευσης των πτήσεων στο έδαφος της Συρίας δεν βρίσκεται «ακόμη» στο μενού των συζητήσεων.
«Θεωρώ ότι δεν υπάρχει απλή και ευθεία απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Η δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία την οποία θα υπερασπίζεται η Τουρκία δεν βρίσκεται ακόμη στο μενού των συνομιλιών των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.
Σήμερα ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός, πραγματοποίησε δύο νέες αεροπορικές επιδρομές κατά θέσης των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στον νοτιοδυτικό τομέα της πόλης Κομπανί, ενώ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι το ένα τρίτο της κουρδικής πόλης τελεί πλέον υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.
«Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει περισσότερο του ενός τρίτου του Κομπανί. Όλες οι ανατολικές συνοικίες, μικρό τμήμα του βορειοανατολικού τομέα και μία περιοχή στα νοτιοανατολικά», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντούλ Ραχμάν. «Παρά την λυσσαλέα αντίσταση των κουρδικών δυνάμεων, το ΙΚ προέλασε τη νύχτα και κατέλαβε το αρχηγείο των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας στον βορειοανατολικό τομέα της πόλης. Στη διάρκεια των μαχών, ένας διοικητής των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας, ο Σίντι Τζάμο, και ορισμένοι άνδρες του σκοτώθηκαν».
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το ΙΚ πλησιάζει αυτό που ονομάζεται «το τετράγωνο ασφαλείας», όπου βρίσκονται δημόσια κτίρια και το γενικό αρχηγείο των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).
Από τη Δευτέρα, όταν οι τζιχαντιστές εισήλθαν στο Κομπανί, η τρίτη κουρδική πόλη της Συρίας έχει γίνει πεδίο σφοδρών οδομαχιών, αλλά η αναλογία δυνάμεων είναι δυσμενής για τους Κούρδους, καθώς το ΙΚ διαθέτει θωρακισμένα οχήματα και όπλα εξελιγμένης τεχνολογίας, επισημαίνει το Παρατηρητήριο.
Οι τζιχαντιστές «προελαύνουν αργά λόγω της ισχυρής αντίστασης των Κούρδων και των αεροπορικών επιδρομών του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού. Μια από τις επιδρομές αυτές είχε στόχο το κτίριο των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας, μετά την κατάληψή του από το ΙΚ», υπογράμμισε ο Ράμι Αμπντούλ Ραχμάν.
Οι μάχες φέρεται να προκάλεσαν τον θάνατο 30 ανθρώπων και στα δύο στρατόπεδα τη χθεσινή νύχτα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που επιμένει στο γεγονός ότι ο απολογισμός αυτός είναι προσωρινός.
Σειρά αεροπορικών βομβαρδισμών του διεθνούς συνασπισμού πραγματοποιούνται εδώ και μέρες εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών αλλά δεν έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να σπάσουν την πολιορκία της πόλης. Οι επιθέσεις αυτές «δεν θα φέρουν μια λύση και δεν θα σώσουν το Κομπάνι», προειδοποίησε χθες ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.
ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP,REUTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου