Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

ΕΕ: Οι διαφορές επισκίασαν τη Σύνοδο

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν στο Μιλάνο για να αναζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης της ανεργίας ωστόσο οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν και πάλι στο εάν πρέπει να χαλαρώσουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί ή να παραμείνει η Ευρώπη πιστή στο αυστηρό πλαίσιο λιτότητας. Γαλλία και Ιταλία βρέθηκαν αντιμέτωπες με την ανυποχώρητη Γερμανία με την καγκελάριο Μέρκελ να ζητά επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.
Τα χαμόγελα απατούνΤα χαμόγελα απατούν
Σε ό,τι αφορά το κεντρικό ζήτημα της συνόδου δηλαδή την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, επί τάπητος τέθηκαν αρκετά μέτρα όπως η παροχή ποσού ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα αποδεσμεύσουν οι Βρυξέλλες σε διάστημα δύο ετών (2014-2015). Οι πόροι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθεί μια "εγγύηση για τους νέους", που υιοθετήθηκε τον Απρίλιο του 2013 και προβλέπει ότι κανένας νέος μικρότερος των 25 ετών δεν θα μένει για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών χωρίς μια πρόταση —για εργασία, εκπαίδευση, πρακτική (stage)— αφού ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ή σε περίπτωση που μείνουν άνεργοι. Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αφού αρχικά είχε ζητήσει 20 δισεκατομμύρια ευρώ και την απλοποίηση των διαδικασιών, τελικά παραδέχθηκε ότι αυτή τη στιγμή το σημαντικό είναι "να διατεθούν οι πόροι που έχουν αποδεσμευτεί".
 
Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό πλαίσιο, Γαλλία και Ιταλία άσκησαν πιέσεις σήμερα για να χαλαρώσουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί ώστε να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη και να μειωθεί η ανεργία στην Ευρώπη. "Εάν μετατρέψουμε την Ευρώπη σε μια επιτροπή που βρίσκει λάθη στις χώρες μέλη (οι οποίες έχουν) ελεύθερα εκλεγμένες κυβερνήσεις, ίσως σεβόμαστε τους κανόνες της γραφειοκρατίας, αλλά σίγουρα σκοτώνουμε την ελπίδα που μπορεί να προσφέρει η πολιτική", ανέφερε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.
 
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αλλά και ο ιταλός πρωθυπουργός σημείωσαν ότι η Ευρώπη χρειάζεται να αλλάξει πορεία. Αντίθετα η Μέρκελ υπογράμμισε την ανάγκη οι χώρες μέλη της ΕΕ να ακολουθούν τους κανόνες. "Αν όλοι εφαρμόζουν λιτότητα, κάτι που δεν συμβαίνει στη Γαλλία, θα καταλήξουμε σε μεγαλύτερη επιβράδυνση της οικονομίας" αντέτεινε ο Φρανσουά Ολάντ.
Διαβεβαίωσε πάντως ότι η Γαλλία θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.
 
Ο ιταλός πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι δίκαιο η χώρα του, που έχει πρόβλημα αξιοπιστίας, να συμμορφωθεί με τον κανόνα που προβλέπει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα μιας χώρας πρέπει να είναι μικρότερο από το 3% του ΑΕΠ της ωστόσο τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στην οικονομική πολιτική.
 
(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ)

ΠΗΓΗ: http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=451155

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου