Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Η Τεχεράνη εγκατέλειψε τον διάλογο για τα πυρηνικά

Τις συνομιλίες στη Βιέννη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εγκατέλειψε χθες ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Τζαουάντ Ζαρίφ, χωρίς ωστόσο να επιστρέψει στην Τεχεράνη για διαβουλεύσεις, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, τέσσερις ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία για τελική συμφωνία.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Τζαουάντ Ζαρίφ.









Στο μεταξύ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι και ο Γάλλος ομόλογός του Λοράν Φαμπιούς επρόκειτο να εγκαταλείψουν χθες το βράδυ τη Βιέννη για να μεταβούν στο Παρίσι.


ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Κίνα και Ρωσία εγκαινίασαν τη Δευτέρα τον τελευταίο γύρο συνομιλιών με το Ιράν, επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν αξιόπιστη συμφωνία πριν από τη Δευτέρα, ημέρα εκπνοής του τελεσιγράφου που έχει θέσει ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, ο κ. Ζαρίφ επρόκειτο να μεταβεί στην Τεχεράνη για να ενημερώσει την ιρανική ηγεσία και τον ίδιο τον θρησκευτικό ηγέτη, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, για τους βασικούς άξονες της προτεινόμενης συμφωνίας. Αυτοί αφορούν την άρση των εμπορικών και οικονομικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, εξασφαλίζοντας σε αντάλλαγμα την περιστολή του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.
Η πρόταση των ΗΠΑ

Η αμερικανική πρόταση, που παρουσιάσθηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα στους Ιρανούς, αφορά τη μείωση του αριθμού συσκευών φυγοκέντρισης στις 4.500, από τις 10.000 που διαθέτει σήμερα σε λειτουργία το Ιράν. Η Τεχεράνη έχει, όμως, δηλώσει ότι αρνείται να περιορίσει τον όγκο ουρανίου που εμπλουτίζει, δημιουργώντας σημαντικό πρόσκομμα στις συνομιλίες.

«Το διακύβευμα για τους Ιρανούς είναι τεράστιο. Η άρση των κυρώσεων θα αποκαταστήσει την πρόσβασή τους σε πολύ μεγάλα παγωμένα κεφάλαια. Είναι τώρα αναγκαίο οι Ιρανοί να επιδείξουν ωριμότητα, την οποία θα ανταποδώσουμε. Ο χρόνος, όμως, πιέζει», είπε χθες ο Βρετανός ΥΠΕΞ Φίλιπ Χάμοντ.

Παρότι οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι Δύση και Ιράν θα συμφωνήσουν σε ακόμη μία χρονική επέκταση της καταληκτικής ημερομηνίας, ο Τζον Κέρι επέμεινε χθες ότι το ενδεχόμενο αυτό «δεν τίθεται καν».

Η συμφωνία, εφόσον επιτευχθεί, θα σηματοδοτήσει τη λήξη δέκα ετών σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων του κόσμου και του Ιράν. Η δυτική επίμονη αντίθεση στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει επ’ εσχάτων χαλαρώσει, εν μέρει εξαιτίας της προέλασης του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία», που δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για προσέγγιση μεταξύ της Τεχεράνης και της Δύσης.


ΝΙΚΟΣ Α. ΔΟΝΤΑΣ

ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/793048/article/epikairothta/kosmos/h-texeranh-egkateleiye-ton-dialogo-gia-ta-pyrhnika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου