Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Εμφάνιση Ερντογάν ως απόλυτου κυρίαρχου του Ισλάμ

Διαδηλώτρια εισπνέει δακρυγόνα, μετά την ανακοίνωση της ποινής για τους δύο αστυνομικούς που καταδικάστηκαν σε δεκαετή κάθειρξη για τον φόνο αντικυβερνητικού διαδηλωτή το 2013.








Την ενότητα του Ισλάμ απέναντι στους «σύγχρονους Λόρενς (της Αραβίας)» ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας χθες σε σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη. Η ενότητα, πάντως, δεν χαρακτήρισε το ίδιο του το κόμμα, που εμφανίστηκε κατακερματισμένο στην κρίσιμη ψηφοφορία για την παραπομπή υπουργών, το βράδυ της Τρίτης.

«Οταν ο μουσουλμανικός κόσμος παραμένει σιωπηλός και κάθε δόγμα υποστηρίζει τους δικούς του, μπαίνουν στο παιχνίδι άλλοι, τρομοκράτες και σύγχρονοι Λόρενς», είπε ο Ερντογάν. Ο Βρετανός αξιωματικός Τ.Ε. Λόρενς, γνωστός και ως Λόρενς της Αραβίας, βοήθησε τους Αραβες ηγέτες να ξεσηκωθούν απέναντι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Ερντογάν, ο οποίος αναφέρεται συχνά στον Λόρενς ως σύμβολο δυτικής ανάμειξης στη Μέση Ανατολή, περιέγραψε το όραμά του για την περιοχή προβάλλοντας άρρητα τον εαυτό του ως ηγέτη των μουσουλμάνων. «Μπορεί να μιλάμε διαφορετικές γλώσσες, να προερχόμαστε από διαφορετικά μέρη και να έχουμε διαφορετικές ρίζες», είπε. «Αλλα πρέπει να παραμερίσουμε τις διαφορές μας, όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την τρομοκρατία και τον ρατσισμό». «Πρέπει να αναρωτηθούμε. Οι ξένοι έρχονται, βομβαρδίζουν, σκοτώνουν. Γιατί αφήνουμε τα προβλήματα στους άλλους αντί να τα λύνουμε μόνοι μας;» Ο Τούρκος πρόεδρος καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», λέγοντας ότι «σκοτώνουν μουσουλμάνους προφασιζόμενοι ότι ενεργούν στο όνομα του Ισλάμ».

Το βράδυ της Τρίτης, ο Τούρκος πρόεδρος είχε βρεθεί ενώπιον δυσάρεστων εκπλήξεων στις κάλπες που στήθηκαν για την παραπομπή τεσσάρων πρώην υπουργών, συμμάχων του σε δίκη για διαφθορά. Η Εθνοσυνέλευση καταψήφισε μεν την παραπομπή τους, όπως αναμενόταν, αλλά οι αντάρτες ήταν περισσότεροι απ’ όσους υπολόγιζε ο Ερντογάν. Τουλάχιστον 48 βουλευτές του κυβερνώντος ΑΚΡ αψήφησαν την κυβερνητική γραμμή ζητώντας την παραπομπή σε δίκη του πρώην υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος κατηγορείται για δωροληψία. Οι τέσσερις υπουργοί που αποφασίστηκε να μη δικαστούν είναι ο Μοχάμεντ Γκιουλέρ, πρ. υπουργός Εσωτερικών, ο Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, πρ. υπουργός Περιβάλλοντος, και ο Τζαφέρ Τσακλαγιάν, πρ. υπουργός Οικονομίας. Οι τέσσερις κατηγορούνται για διάφορα αδικήματα, μεταξύ αυτών η παθητική δωροδοκία από Ιρανό επιχειρηματία προκειμένου να βοηθήσουν στην παραβίαση του εμπάργκο που είχε επιβληθεί στο Ιράν.

«Οι ψήφοι των διαφωνούντων δείχνουν ότι σεβόμαστε τη νόμιμη διαδικασία», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος δεν παρέστη στην ψηφοφορία γιατί βρισκόταν στο Λονδίνο. Η αθώωση των υπουργών από την τουρκική Εθνοσυνέλευση κλείνει, για την κυβέρνηση, τον κύκλο που άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2013, όταν οι διωκτικές αρχές εξαπέλυσαν επιχειρήσεις-αστραπή για τη σύλληψη υπουργών και συνεργατών τους, ενώ παράλληλα διέρρεαν ηχογραφημένες συνομιλίες ύποπτων συναλλαγών. Ο τότε πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος Ερντογάν είχε ισχυριστεί πως επρόκειτο για συνωμοσία του πρώην συμμάχου και μετέπειτα αντιπάλου του Φετουλάχ Γκιουλέν.


AFP, REUTERS

ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/800404/article/epikairothta/kosmos/emfanish-erntogan-ws-apolytoy-kyriarxoy-toy-islam

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου