Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΚΡΑΤΗ: Ζητούν τρομομπλόκο και από τους κολοσσούς του Διαδικτύου

Χείρα βοηθείας... από τη Σίλικον Βάλεϊ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας ζητούν τα ευρωπαϊκά κράτη.

Ζητούν τρομομπλόκο και από τους κολοσσούς του Διαδικτύου
Το Παρίσι και το Βερολίνο ζήτησαν από τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως το Twitter, το Facebook και η Google, να αφαιρέσουν προληπτικά τρομοκρατικό περιεχόμενο από τις υπηρεσίες τους, ειδάλλως θα βρεθούν αντιμέτωποι με νόμους που θα τους υποχρεώσουν να προβούν σε αυτό το φιλτράρισμα.

Η Γαλλία και η Γερμανία ακολουθούν το παράδειγμα της Βρετανίας, η οποία πιέζει εδώ και μήνες εταιρείες του Ιντερνετ να σβήσουν εξτρεμιστικό περιεχόμενο, ακόμα και δημοσιεύσεις που δεν είναι παράνομες, όπως εκκλήσεις σε Δυτικούς να συμμετάσχουν στον πόλεμο στη Συρία ή βίντεο με κηρύγματα ριζοσπαστών ιεροκηρύκων.
«Το ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτού του περιεχομένου βρίσκεται σε αμερικανικούς σέρβερ δεν μειώνει την επίδρασή του στον γαλλικό λαό», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, σε συνέδριο για την κυβερνοασφάλεια τονίζοντας ότι «δεν θα επιτύχουμε στον αγώνα μας εναντίον της τρομοκρατίας, αν δε συμπεριφερθούν υπεύθυνα οι παράγοντες του Διαδικτύου».
Γερμανία
Από την πλευρά του, ο Γερμανός ομόλογός του, Τόμας ντε Μεζιέρ, είπε στο ίδιο συνέδριο ότι αναγκάστηκε ο ίδιος προσωπικά να ζητήσει από τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης να αφαιρέσουν «τρομερές εικόνες» από το Ιντερνετ μετά τις επιθέσεις του Παρισιού: «Δε θα έπρεπε όμως να περιμένουμε από έναν υπουργό να επέμβει πριν οι διαχειριστές απομακρύνουν το περιεχόμενο από μόνοι τους».
Φυσικά τα ευρωπαϊκά αιτήματα για προληπτικό φιλτράρισμα κλιμακώνει την ένταση ανάμεσα στους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς και τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο. Το δύσκολο για τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης είναι το να καθορίσουν τα όρια της αποδεκτής συζήτησης και το κατά πόσο θα εφαρμόσουν τις τοπικές νομοθεσίες που περιορίζουν την έκφραση στο Ιντερνετ.

ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64127868

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου