Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Προσπάθειες της Aργεντινής να εξευμενίσει το Ιράν

Τη θεωρία της αυτοκτονίας του εισαγγελέα Αλμπέρτο Νισμάν διαψεύδει και η ίδια η πρόεδρος Κριστίνα Κίρχνερ, η οποία σε χθεσινή της δημοσίευση στο Facebook εκτιμά ότι ο Νισμάν δολοφονήθηκε στο πλαίσιο «επιχείρησης» με στόχο την εμπλοκή της κυβέρνησής της στη συγκάλυψη της βομβιστικής επίθεση του 1994 εναντίον εβραϊκού πολιτιστικού κέντρου με 84 νεκρούς και 300 τραυματίες.

Στο μεταξύ, υποκλαπείσες επικοινωνίες μεταξύ των κυβερνήσεων του Ιράν και της Αργεντινής αποκαλύπτουν ιστορία μυστικών συνομιλιών, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την αγορά πετρελαίου από την Αργεντινή, σε αντάλλαγμα της προσφοράς ασυλίας σε Ιρανούς αξιωματούχους για την επίθεση του 1994.

Τα στοιχεία αυτά, που κοινοποιήθηκαν την Τρίτη από Αργεντινό δικαστή, είναι μέρος της έκθεσης 289 σελίδων, του νεκρού πλέον ειδικού εισαγγελέα Νισμάν. Ο Νισμάν βρέθηκε νεκρός την Κυριακή στο διαμέρισμά του, μία ημέρα προτού παρουσιάσει τα στοιχεία του στο Κογκρέσο της χώρας.

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες, εφόσον αποδειχθούν γνήσιες, περιγράφουν περίπλοκη προσπάθεια ανταμοιβής της Αργεντινής για την εξαγωγή τροφίμων προς το Ιράν και για τη συγκάλυψη της ιρανικής εμπλοκής στην επίθεση του εβραϊκού κέντρου AMIA. Η έκθεση του Νισμάν εκτιμά ότι η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε, εν μέρει εξαιτίας της αποτυχίας των Αργεντινών να πείσουν την Interpol για την άρση ενταλμάτων σύλληψης εις βάρος Ιρανών αξιωματούχων, που διέμεναν στη χώρα την εποχή της επίθεσης.
Ολα δείχνουν ότι τις επίμαχες τηλεφωνικές συνομιλίες υπέκλεψαν οι μυστικές υπηρεσίες της Αργεντινής. Σε αυτές, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Κίρχνερ εμφανίζονται να προσπαθούν να μεταθέσουν τις υποψίες μακριά από το Ιράν, επιδιώκοντας να αποκτήσουν πρόσβαση στις ιρανικές αγορές  και να προσφέρουν λύση στα οξύτατα ενεργειακά προβλήματα της χώρας τους.

Η έρευνα του Νισμάν απέδιδε ευθύνες σε στελέχη των μυστικών υπηρεσιών της Αργεντινής και στον Μοχσέν Ραμπανί, πρώην πολιτιστικό ακόλουθο στην Αργεντινή και θεωρούμενο συντονιστή της βομβιστικής ενέργειας. Σε συνομιλία του 2013, Αργεντινός επικεφαλής συνδικαλιστικής οργάνωσης και σημαντικός υποστηρικτής της Κίρχνερ, δηλώνει ότι ενεργεί για λογαριασμό «της αφεντικίνας», για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να στείλει διαπραγματευτική ομάδα της κρατικής εταιρείας πετρελαίου στο Ιράν.

Ο Νισμάν υποστήριζε για χρόνια ότι το Ιράν είχε χρηματοδοτήσει και οργανώσει τη βομβιστική επίθεση, την οποία πραγματοποίησε η σύμμαχός του, η λιβανική Χεζμπολάχ. Παρόλα αυτά, ακόμη και ειδικοί του αμερικανικού FBI έχουν αμφισβητήσει την εμπλοκή του Ιράν στην ενέργεια.
Οι υπόνοιες για συνέργεια αργεντίνικων μυστικών υπηρεσιών στην προσπάθεια συγκάλυψης ενισχύθηκαν, όμως, το 2013, όταν Μπουένος Αϊρες και Τεχεράνη υπέγραψαν συμφωνία για κοινή επιτροπή διερεύνησης της επίθεσης. Την απόφαση αυτή κατέκρινε έντονα η εβραϊκή κοινότητα της χώρας, εκτιμώντας ότι θα οδηγούσε σε συγκάλυψη.
«Ψευδή στοιχεία»

Η έκθεση του Νισμάν υποστηρίζει ότι οι συνομιλητές -μεταξύ τους πράκτορες των αργεντίνικων μυστικών υπηρεσιών- είχαν εντολή να κατασκευάσουν «ψευδή στοιχεία, βασισμένα σε εικονικές αποδείξεις, με στόχο την ενοχοποίηση άλλων, άσχετων με την υπόθεση» της βομβιστικής ενέργειας κατά του εβραϊκού πολιτιστικού κέντρου το 1994. Τους ισχυρισμούς του εισαγγελέα διαψεύδουν, όμως, στελέχη της κυβέρνησης του Μπουένος Αϊρες, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Χέκτορ Τίμερμαν, καθώς και ο Ιρανός ομόλογός του, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.
Η Αργεντινή, παρότι φιλοξενεί μεγάλη εβραϊκή παροικία, υπήρξε αγαπημένος προορισμός Γερμανών ναζί και πάμπολλων Ευρωπαίων συνεργατών τους, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτέλεσμα συνειδητής πολιτικής επιλογής του λαϊκιστή προέδρου της χώρας, Χουάν Περόν. Στη χώρα κατέφυγε άλλωστε και ένας από τους εγκεφάλους του Ολοκαυτώματος, ο Αντολφ Αϊχμαν, συνυπαίτιος της εξόντωσης της εβραϊκής παροικίας της Θεσσαλονίκης, που απήχθη το 1960 από Ισραηλινούς πράκτορες, για να δικασθεί και να απαγχονισθεί στην Ιερουσαλήμ ένα χρόνο αργότερα.
JONATHAN GILBERT, SIMON ROMERO / THE NEW YORK TIMES
ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/800617/article/epikairothta/kosmos/prospa8eies-ths-argentinhs-na-e3eymenisei-to-iran

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου