Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Η ΕΚΤ κλείνει τις κάνουλες

Η ΕΚΤ περιορίζει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στην ρευστότητα νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.




Η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι, από την επόμενη Τετάρτη, δεν θα αποδέχεται πλέον τους ελληνικούς τίτλους που εκδίδονται ή εγγυώνται από την Ελλάδα ως collateral από τις ελληνικές τράπεζες έναντι ρευστότητας. Αυτό περιλαμβάνει τόσο τα ελληνικά κρατικά ομόλογα όσο και τα τραπεζικά ομόλογα που εγγυώνται από την Αθήνα. Η απόφαση δεν αποτελεί έκπληξη. Η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα συνεχίσει να παρέχει απεριόριστο ρευστό στιςελληνικές τράπεζες εάν η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμφωνήσει σε μια παράταση του προγράμματος διάσωσης, με όλες τους όρους, προτού λήξει το πρόγραμμα στις 28 Φεβρουαρίου.

Αλλά η κίνηση αυτή ήρθε νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν με έναν ξεκάθαρο στόχο: να κάνει τη νέα ελληνική κυβέρνηση να αισθανθεί την πίεση και να την πιέσει να οδηγηθεί σε μια συμφωνία πριν από το τέλος του μήνα. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ελληνικές τράπεζες «σφυροκοπήθηκαν» σήμερα στο χρηματιστήριο.

Οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε ρευστόΩστόσο, η ΕΚΤ δήλωσε επίσης ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν ακόμη να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια (ρευστότητα) από την Τράπεζα της Ελλάδας μέσω του ELA –οι λεπτομέρειες του οποίου δεν είναι πάντα εύκολο να γίνουν αντιληπτές. Ένας Έλληνας αξιωματούχος για παράδειγμα, χθες το πρωί δήλωσε πως οι ελληνικές τράπεζες έλαβαν το «πράσινο φως» για να αντλήσουν επιπλέον κεφάλαια 10 δισ. ευρώ από το ισχύον όριο του ELA εάν παραστεί ανάγκη, αλλά δεν διευκρίνισαν ποιο ήταν το προηγούμενο όριο.

Έχουμε ήδη επισημάνει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι τώρα λιγότερο εξαρτημένες από τα κεφάλαια της κεντρικής τράπεζες σε σχέση με πριν από δύο ή τρία χρόνια. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο συνολικός δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα, διαμορφωνόταν περί τα 56 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2014- σημειώνοντας άνοδο από τα 45 δισ. ευρώ του προηγουμένου μήνα. Πρόκειται για ποσοστό 14% από τον συνολικό ισολογισμό τους (397 δισ. ευρώ).

Επιπλέον, τα στοιχεία αποδεικνύουν επίσης ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν στην κατοχή τους (με βάση το τέλος του περασμένου έτους) 12 δισ. ελληνικά κρατικά ομόλογα. Όλα αυτά φαίνεται να υποδηλώνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα έλθουν αντιμέτωπες με μια μη διαχειρίσιμη έλλειψη ρευστότητας στο άμεσο μέλλον.

Αλλά αυτό δεν είναι μόνιμη «επιδιόρθωση»Ωστόσο, ο ELA δεν αποτελεί μόνιμη επιδιόρθωση για τις ελληνικές τράπεζες. Πρώτον, το να παίρνουν ρευστό από τον ELA είναι πιο ακριβό. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», δήλωσε:

«Σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες αναχρηματοδοτούν τα δάνειά τους από το ευρωσύστημα με κόστος περίπου 0,05%. Στην ανεπιθύμητη περίπτωση που θα χρειαστεί να προσφύγουν στον ELA, το κόστος θα διαμορφωθεί περίπου στο 1,55%».

Δεύτερον, αν και ο ELA παρέχεται από την Τράπεζα της Ελλάδας, η ΕΚΤ έχει τη δυνατότητα να τον «κόψει». Σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανόνες, ο ELA μπορεί να παρέχεται μόνο σε «φερέγγυες» τράπεζες που «αντιμετωπίζουν προσωρινά προβλήματα ρευστότητας» και δεν πρέπει «παρεμβαίνουν στους στόχους και τα καθήκοντα του ευρωσυστήματος. Αυτό δίνει στην ΕΚΤ τη διακριτική ευχέρεια για το εάν και πότε θα τραβήξει την πρίζα».

Η ΕΚΤ επιθεωρεί την χρήση του μηχανισμού ELA κάθε δύο εβδομάδες –επομένως η επόμενη αξιολόγηση είναι στις 18 Φεβρουαρίου. Επίσης, χρειάζεται μια πλειοψηφία δύο τρίτων στο δ.σ. της ΕΚΤ για να σταματήσει ο ELA, που σημαίνει ότι μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο να συγκεντρώσει την απαραίτητη στήριξη για να την απενεργοποιήσει.
Τρίτον, ο ELA από μόνος του μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκής εάν οι Έλληνες καταθέτες άρχιζαν να αποσύρουν μαζικά τα χρήματά τους.

Σειρά σας, κ. ΤσίπραΗ μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Ελλάδας. σε μια πολύ άβολη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Woldang Schaeuble, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης «έριξε» την ιδέα μιας συμφωνίας-γέφυρας που θα διαρκούσε μέχρι τον Μάιο και θα κέρδιζε χρόνο για την Ελλάδα ώστε να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της ευρωζώνης. Επαναδιατύπωσε επίσης ότι η Ελλάδα θέλει να αφήσει την συμφωνία για το τρέχον πρόγραμμα να παρέλθει στο τέλος του μήνα. Ο Γ. Βαρουφάκης σύντομα θα είναι σε θέση να «δοκιμάσει» την πρότασή του, δεδομένου ότι την επόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: ότι η ευρωζώνη εντείνει τις πιέσεις στη νέα ελληνική κυβέρνηση από όλες τις πλευρές.
Του Vincenzo Scarpetta

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ:http://openeurope.org.uk/blog/ecb-turns-taps-greek-banks-can-still-get-funding/


ΑΠΟΔΟΣΗ:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου