Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Προσδοκίες για αγορά εντόκων γραμματίων από Κινέζους επενδυτές

Προσδοκίες κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού του Μαρτίου δημιουργούνται στο οικονομικό επιτελείο, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μπορούσε να συναινέσει σε αύξηση του απόλυτου όγκου των εντόκων γραμματίων εάν το επιπλέον ποσό ή τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος αυτού καλυφθεί από ξένους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Κινέζοι είχαν πάρει 100 εκατ. ευρώ σε προηγούμενη έκδοση εντόκων και φέρονται διατεθειμένοι να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους σε επόμενες. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ προτίθεται να ανάψει το «πράσινο φως» προς τις ελληνικές τράπεζες να αναχρηματοδοτήσουν το σύνολο των εντόκων γραμματίων που είχαν αγοράσει και λήγουν τις επόμενες ημέρες και όχι μόνον όσα είχαν στην κατοχή τους στις 18 Φεβρουαρίου, αφού στο μεταξύ είχαν πουλήσει κάποια στην αγορά. Εάν επιβεβαιωθούν όλα αυτά, τότε είναι ευκολότερο για την κυβέρνηση να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου έως το τέλος του μηνός.



Εν τω μεταξύ, στο ΓΛΚ ελέγχουν γραμμή-γραμμή τις δαπάνες τους κράτους και προχωρούν σε αναβολή των πληρωμών που δεν είναι επιτακτικές ή σε περικοπή άλλων που θεωρούνται υπερβολικές. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν, μάλιστα, ότι συνολικά υπάρχουν 4.772 «γραμμές δαπανών» (μη μισθολογικές και αφορούν προμήθειες, λειτουργικά έξοδα, καταναλωτικές δαπάνες κ.λπ.) στον προϋπολογισμό και από την έως τώρα επανεξέτασή τους και περικοπή εξόδων που κρίθηκαν ως «σπατάλη» έχει ήδη εξοικονομηθεί ποσό της τάξης των 180 εκατ. ευρώ. Κεφάλαια τα οποία μπορούν να χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη.


Πέραν αυτού, όμως, στο ΓΛΚ προσπαθούν να μεταφέρουν δαπάνες για τους επόμενους μήνες, ώστε να διασφαλιστεί ένα «μαξιλάρι» στα κρατικά ταμεία για να εξυπηρετηθούν ανάγκες του Δημοσίου. Οι πληρωμές προς προμηθευτές, επιδοτήσεις και όχι μόνον, αναβάλλονται για αργότερα –εφόσον είναι εφικτό– για να ελαφρυνθεί το πρόγραμμα δαπανών του Μαρτίου. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης δεν έχει πιστωθεί ολόκληρο, αλλά πιστώνονται σταδιακά τα ποσά που εγκρίνονται προς διάθεση, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια καθυστέρηση στην καταβολή του, όπως σημειώνουν παράγοντες με γνώση της κατάστασης.

Πάντως, η ταμειακή κατάσταση του Δημοσίου παραμένει οριακή. Μέχρι τώρα, δεν έχει προχωρήσει η άντληση περίπου 500 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), καθώς απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Επίσης, οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων δεν εγκρίνουν την αξιοποίηση των διαθεσίμων τους στις εμπορικές τράπεζες σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, με αποτέλεσμα το κράτος να μη μπορεί να αξιοποιήσει τη ρευστότητα αυτή, που υπολογίζεται σε περίπου 2 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι προβλέψεις που γίνονται στο υπουργείο Οικονομικών για τη ροή των εσόδων και των δαπανών δείχνουν ότι έως το τέλος Μαρτίου ενδέχεται να υπάρξει «τρύπα» της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το πρόβλημα εντοπίζεται πλέον στο τελευταίο δεκαήμερο του μηνός.

Προς το παρόν, το οικονομικό επιτελείο έχει να καλύψει αυτή την εβδομάδα δύο μεγάλες λήξεις χρέους. Η μία αφορά την αποπληρωμή της δεύτερης (εντός του Μαρτίου) δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) την Παρασκευή, ύψους 350 εκατ. ευρώ. Την ίδια ημέρα, λήγουν και έντοκα γραμμάτια αξίας 1,6 δισ. ευρώ, για την κάλυψη των οποίων το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην έκδοση νέων γραμματίων την Τετάρτη. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι οι αποπληρωμές αυτές θα γίνουν κανονικά, ενώ παρόμοιες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων δημοσίευσε χθες και το Reuters.

Ωστόσο, το πρόγραμμα των αποπληρωμών παραμένει βαρύ και μετά το πέρας της εβδομάδος. Τη Δευτέρα 16 Μαρτίου λήγει η τρίτη δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 580 εκατ. ευρώ, ενώ στις 20 του μηνός πρέπει να εξοφληθεί η τέταρτη και τελευταία για τον Μάρτιο δόση προς το ΔΝΤ, που ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ. Επίσης, στις 20 Μαρτίου λήγουν και έντοκα γραμμάτια αξίας 1,6 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι εκτός από αυτές τις ανελαστικές υποχρεώσεις, υπάρχει και η καταβολή ποσού 1,5 δισ. ευρώ σε μισθούς και συντάξεις.


ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/806672/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/prosdokies-gia-agora-entokwn-grammatiwn-apo-kinezoys-ependytes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου