Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ: Διαπραγματεύσεις με τον Ασαντ ζητά ο Κέρι

Τέσσερα χρόνια και 215.000 νεκροί μετά την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία και την ώρα που ο Σύρος πρόεδρος φαντάζει πιο ικανός από ποτέ να επιβιώσει του πολέμου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει τελικά να διαπραγματευτούν με τον Μπασάρ αλ Ασαντ.

Ο Τζον Κέρι επισήμανε ότι οι ΗΠΑ πιέζουν για νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή του Μπασάρ Αλ Ασαντ. Επειτα από 4 χρόνια εμφυλίου ο Σύρος πρόεδρος φαίνεται ότι μπορεί να επιβιώσει πολιτικά του
Ο Τζον Κέρι επισήμανε ότι οι ΗΠΑ πιέζουν για νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή του Μπασάρ Αλ Ασαντ. Επειτα από 4 χρόνια εμφυλίου ο Σύρος πρόεδρος φαίνεται ότι μπορεί να επιβιώσει πολιτικά του πολέμου
Αναφερόμενος στη συριακή κρίση ως «μία από τις χειρότερες τραγωδίες που έχουμε δει ποτέ», ο Τζον Κέρι ανέφερε σε συνέντευξή του στο CBS News ότι «πρέπει στο τέλος να διαπραγματευτούμε». Πρόκειται μέχρι σήμερα για την πιο ξεκάθαρη παραδοχή της Ουάσιγκτον, η οποία στο παρελθόν επέμενε σε αποχώρηση του Ασαντ ως μέρος μία πολιτικής λύσης, ότι η στρατηγική της στη Συρία δεν οδηγεί πουθενά.

«Ανέκαθεν ήμασταν πρόθυμοι να διαπραγματευτούμε στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας της Γενεύης Ι», δήλωσε στο CBS προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ πιέζουν τον Μπασάρ αλ Ασαντ για τη διεξαγωγή νέων διαπραγματεύσεων μετά την κατάρρευση των δύο προηγούμενων γύρων, στους οποίους διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί ο Κέρι. Οι γύροι συνομιλιών βασίζονταν σε σχέδιο του 2012, που προέβλεπε τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στη χώρα της Μέσης Ανατολής.
«Συνεχίζουμε εντατικά τις προσπάθειές μας, εργαζόμαστε με τη μετριοπαθή αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν είναι όλο», δήλωσε ο Κέρι. «Συνεχίζουμε στη διπλωματική οδό. Διεξάγουμε συνομιλίες με έναν ορισμένο αριθμό πρωταγωνιστών», συμπλήρωσε. «Για να κάνουμε το καθεστώς του Ασαντ να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να του καταστήσουμε σαφές ότι είναι όλοι αποφασισμένοι να επιδιώξουν μια πολιτική λύση και να αλλάξουμε τα σχέδιά του για τις διαπραγματεύσεις», εξήγησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι «όλοι συμφωνούν ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση, υπάρχει μόνο πολιτική λύση», τόνισε ο Κέρι.
Ο Ασαντ φαίνεται τώρα ότι θα επιβιώσει πιο πολύ από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στη διάρκεια του τετραετούς εμφυλίου πολέμου, αφού η υποστήριξη του Ιράν στο πρόσωπό του είναι ισχυρή και η Ρωσία δεν δείχνει σημάδια ότι σκοπεύει να τον εγκαταλείψει.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ανάδυση ενός νέου παράγοντα στη Συρία, του Ισλαμικού Κράτους, έχει αλλάξει ριζικά τις ισορροπίες, αφού από μία αποχώρηση του Ασαντ από την εξουσία αυτοί που θα επωφελούνταν κυρίως θα ήταν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης, οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη χώρα σε ακόμα μεγαλύτερο χάος και αιματοχυσία.
Στη συνέντευξή του ο Τζον Κέρι ανέφερε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν βεβαίως να σφυροκοπούν το Ισλαμικό Κράτος, που έχει καταλάβει μεγάλες εκτάσεις σε Συρία και Ιράκ, αλλά ο στόχος τους παραμένει να βάλουν τέλος στην εμφύλια σύγκρουση στη Συρία.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64156389

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου