Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

«Κατέρρευσε» η κυβέρνηση εθνικής ενότητας των Παλαιστινίων

Δεν πρόλαβε να γιορτάσει τα πρώτα της γενέθλια η «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» των Παλαιστινίων, η οποία σχηματίστηκε πέρυσι τον Ιούλιο, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το ρήγμα ανάμεσα στην ισλαμική οργάνωση Χαμάς που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας και την Παλαιστινιακή Αρχή του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς που ελέγχει τη Δυτική Οχθη. Εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου ανακοίνωσε χθες ότι ο πρωθυπουργός Ράμι Χαμντάλα «παρέδωσε την παραίτησή του στον Αμπάς και ο τελευταίος τού ανέθεσε τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης».

Ο Αμπάς προσέρχεται σε σύσκεψη στελεχών της οργάνωσής του, Φατάχ, στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.










Η κυβέρνηση του Χαμντάλα ουδέποτε άσκησε πραγματικά τα καθήκοντά της στη Γάζα, λόγω της συνεχιζόμενης ισραηλινής πολιτικής για την απομόνωση των δύο παλαιστινιακών περιοχών, στο όνομα της ασφάλειας. Εξάλλου, το ενδεχόμενο ανασχηματισμού είχε τεθεί εδώ και καιρό, καθώς στελέχη των Παλαιστινίων θεωρούσαν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση τεχνοκρατών δεν στεκόταν στο ύψος των περιστάσεων και θα έπρεπε να δώσει τη θέση της σε κυβέρνηση πολιτικών προσώπων.


Φαίνεται όμως ότι άλλος ήταν ο αποφασιστικός παράγοντας που ώθησε τον Αμπάς να ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης Χαμντάλα, χωρίς να ρωτήσει τη Χαμάς και τις άλλες οργανώσεις: η αποκατάσταση έστω και έμμεσων διαβουλεύσεων ανάμεσα στην ισλαμική οργάνωση και το Ισραήλ, προσπερνώντας την Παλαιστινιακή Αρχή.

Οπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ και επιβεβαιώνουν παλαιστινιακές πηγές, εκπρόσωποι της Χαμάς έχουν συνομιλίες στην Ντόχα με αξιωματούχους του Κατάρ που έχουν αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή. Η Χαμάς ζητεί από το Ισραήλ τη χαλάρωση του αποκλεισμού και το άνοιγμα ενός θαλάσσιου δρόμου επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, με αντάλλαγμα την αυστηρή τήρηση της εκεχειρίας και τη δίωξη των ακραίων τζιχαντιστών που εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ. Ηταν ακριβώς η δραστηριοποίηση των τζιχαντιστών του ISIS στη Γάζα που οδήγησε σε μια διστακτική και εύθραυστη προσέγγιση μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ από τη μια, αλλά και της Αιγύπτου από την άλλη, η οποία θα φαινόταν εξωπραγματική λίγους μήνες νωρίτερα.

Την ίδια στιγμή, ο Μαχμούντ Αμπάς έχει σοβαρούς λόγους να αισθάνεται ανήσυχος: όχι μόνο για την παραγνώριση της Παλαιστινιακής Αρχής που θα σηματοδοτούσε ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αλλά και για την εδραίωση της διαίρεσης μεταξύ Γάζας και Δυτικής Οχθης, κάτι που θα απομάκρυνε ακόμη περισσότερο την προοπτική ενιαίου παλαιστινιακού κράτους.


AFP, REUTERS

πηγή: http://www.kathimerini.gr/819762/article/epikairothta/kosmos/katerreyse-h-kyvernhsh-e8nikhs-enothtas-twn-palaistiniwn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου